Νέα μέτρα για τη μαύρη τρύπα!

Πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα καλύψουν τη μαύρη τρύπα των 600.000.000 ευρώ του Προϋπολογισμού, ζήτησαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι έβαλαν «πάγο» στο κυβερνητικό αίτημα για άμεση μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης.

Στη χθεσινή συζήτηση η τρόικα έδωσε για πρώτη φορά ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ανεργίας, καθώς οι εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να εξεταστεί και να αποφασιστεί πλέγμα δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εστιάζοντας στην αποτελεσματικότερη χρήση κοινοτικών κονδυλίων για τον σκοπό αυτό. Οπως σημείωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση επιζητεί την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας από πόρους που είναι διαθέσιμοι (π.χ. ΕΣΠΑ).

Οι κ. Ματίας Μορς (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Μαρκ Φλάναγκαν (ΔΝΤ) άσκησαν πιέσεις για απολύσεις στο Δημόσιο, θέμα για το οποίο ο κ. Στουρνάρας πέταξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, με τον οποίο οι τροϊκανοί θα συναντηθούν σήμερα.

Οι τροϊκανοί απαίτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας ρεαλιστικές προτάσεις για το πώς θα καλυφτεί η μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού, η οποία αυξάνεται με σταθερό ρυθμό 300.000.000 ευρώ κάθε μήνα λόγω της υστέρησης των εσόδων,

Μάλιστα, η κατάσταση των εσόδων επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι πλέον αφήνουν απλήρωτους τους φόρους, για να γίνουν ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οι τροϊκανοί ξεκαθάρισαν ότι εάν δεν ανακοπεί ο εκτροχιασμός των εσόδων και δεν βελτιωθεί η αποδοτικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού (με τη βοήθεια των ιδιωτικών ελεγκτικών γραφείων), τότε είτε θα πρέπει να επισπευσθούν τα συμφωνηθέντα μέτρα, όπως ο νέος φόρος επί των ακινήτων, είτε θα πρέπει να παρουσιαστούν νέα μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δανειστές μας ξεκαθάρισαν ότι θα απαιτήσουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αρνητικοί φάνηκαν και στο ελληνικό αίτημα μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται στην εστίαση. Τόνισαν ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κινήσεις που ενέχουν ρίσκο για την υλοποίηση του προγράμματος. Πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η υλοποίηση των στόχων -ιδίως στο σκέλος των εσόδων- και μετά να ανοίξει η συζήτηση για τέτοιες αλλαγές».

Παράλληλα, οι τροϊκανοί έδειξαν αποφασισμένοι να ασκήσουν νέες ασφυκτικές πιέσεις για απολύσεις στο Δημόσιο και για τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που δεν κριθούν ικανοποιητικά τα σχέδια και η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς σχετικά με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας. Πρόσφατα δόθηκε το «στίγμα» τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το ΔΝΤ ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, γεγονός που προϊδεάζει για τις απαιτήσεις των δανειστών.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα