Το καριοφίλι και οι παλάσκες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η πιστόλα του Αθανάσιου Διάκου. Το μαχαίρι του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Η σπάθα του Δημήτριου Παπανικολή. Το ρολόι του Ανδρέα Μιαούλη. Περισσότερα από 30 κειμήλια και όπλα γνωστών αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 θα βρεθούν από τις 25 Μαρτίου στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, σε μια ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία», δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν «την κόψη του σπαθιού την τρομερή».
Πρόκειται για μια ιδέα του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, με σκοπό μέσα από αυτήν την έκθεση να χυθεί φως σε μια περίοδο που έχει ταυτιστεί με τη Ρούμελη και τον Μοριά, άφησε όμως έντονα τα σημάδια της και στη Μακεδονία, η οποία μπορεί να μην απελευθερώθηκε τότε, συνέβαλε όμως με το αίμα των ανθρώπων της στην Εθνική Παλιγγενεσία.
Τα εκθέματα θα έρθουν τόσο από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο όσο και από ιδιωτικές συλλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων αυτές του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη και του γενικού γραμματέα Τουρισμού Αναστάσιου Λιάσκου.
«Λίγος κόσμος ξέρει ότι εδώ χύθηκε πολύ αίμα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Οτι ο τουρκικός στρατός βρήκε αντίσταση και καθυστέρησε στη Μακεδονία, επιτρέποντας στον αγώνα να φουντώσει στην Πελοπόννησο» σημειώνει μιλώντας στη «δημοκρατία» ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλης Νικόλτσιος, ο οποίος συνεργάζεται με το ΥΜΑΘ για τη διοργάνωση της έκθεσης.
Οπως αναφέρει, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Νάουσα και Ολυμπος πέρασαν μεγάλα δεινά την περίοδο της Επανάστασης, με ολόκληρα χωριά να σφαγιάζονται.
Τα νεκρικά προσωπεία του Κολοκοτρώνη, του Ιωάννη Κωλέττη και του Μακρυγιάννη, ένα ζεύγος πιστόλες του Γεώργιου Καραϊσκάκη, το τρομπόνι του Ιάκωβου Τομπάζη και 15 πρωτότυπες επιστολές των Εμμανουήλ Παππά, Αλέξανδρου Υψηλάντη, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιου Καραϊσκάκη θα είναι μόνο μερικά από τα εκθέματα που φιλοδοξούν να αναπαραστήσουν το μεγαλείο της Ελληνικής Επανάστασης.
«Οσοι Μακεδόνες αγωνιστές διασώθηκαν από το πέρασμα των Τούρκων, μπήκαν στα σώματα των Ρουμελιωτών και των Πελοποννησίων και πολέμησαν, συχνά χρηματοδοτώντας τους συντρόφους τους» εξηγεί ο κ. Νικόλτσιος, σημειώνοντας ότι τρία από τα τέσσερα παιδιά του Εμμανουήλ Παππά, πρωτεργάτη της εξέγερσης στη Χαλκιδική, σκοτώθηκαν στο πλευρό των Παπαφλέσσα, Καραϊσκάκη και Ανδρούτσου.
Την έκθεση θα συνδράμει με στολές γυναικών το Λύκειο Ελληνίδων, ενώ έχουν ζητηθεί στολές ευζώνων από την Προεδρική Φρουρά. Επίσης, από το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα θα έρθουν ο κεφαλοθραύστης και η πίπα του Αλή Πασά. Μεταξύ των εκθεμάτων θα είναι και το έγγραφο της προκήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ την έκθεση θα συμπληρώνουν ποιήματα του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού.
Η έκθεση, όπως και η προηγούμενη για τα Κειμήλια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου με χορηγίες, χωρίς να δαπανηθεί δημόσιο χρήμα.
Μαρία Μαθιοπούλου