Παράταση για άλλον έναν χρόνο στο χαράτσι της ΔΕΗ απαίτησε η τρόικα από την κυβέρνηση. Παράλληλα ζήτησε μέτρα 4 δισ. ευρώ που θα πρέπει να προσδιοριστούν για το διάστημα 2015-2016, αλλά και απολύσεις που θα «ανταλλαγούν» με περισσότερες δόσεις στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Στη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των δανειστών και στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συζητήθηκε ανοιχτά το ενδεχόμενο να παραταθεί η είσπραξη του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και για το 2013 (το οποίο θα πληρωθεί εντός του 2014), λόγω της μεγάλης «τρύπας» που καταγράφεται στα δημόσια έσοδα.
Ταυτόχρονα, ασκήθηκαν έντονες πιέσεις για απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ώστε να υπάρξει συμφωνία για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με περισσότερο ευνοϊκούς όρους. Στο μεταξύ η τρόικα θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μάλλον πριν από την Πέμπτη, όταν ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Το πιθανότερο είναι ότι η συγκεκριμένη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ως την Τετάρτη.
Στο σκέλος των εσόδων, η τρόικα άσκησε κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την «τρύπα» των 600.000.000 ευρώ που φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί στα δημόσια έσοδα μόλις στο πρώτο δίμηνο του έτους. Με αυτό ως δεδομένο, η εφαρμογή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα φαίνεται ότι μεταφέρεται σε απροσδιόριστο χρόνο στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, για το 2013 ζητήθηκε να παραμείνει σε ισχύ το ΕΕΤΗΔΕ, όπως ακριβώς εισπράττεται ως τώρα, δηλαδή μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Ο στόχος της είσπραξης 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 δεν αλλάζει επίσης, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να επωμιστούν για άλλη μία χρονιά αυτό το δυσβάσταχτο χαράτσι. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος φόρος τέθηκε σε εφαρμογή ως έκτακτος, για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στα δημόσια έσοδα που είχαν παρατηρηθεί το 2011 και το 2012. Τώρα όμως η τρόικα υποστηρίζει ότι δεν είναι έτοιμος ο μηχανισμός είσπραξης του φόρου στην ακίνητη περιουσία από τις εφορίες. Αρα, μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει νέα απόκλιση εσόδων, λόγω αδυναμίας λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, είναι προτιμότερο να παραμείνει το χαράτσι ως έχει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Στο σκέλος των απολύσεων στο Δημόσιο, η τρόικα επέμεινε ότι θέλει εδώ και τώρα να λάβει τη διαβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι θα απομακρυνθούν δημόσιοι υπάλληλοι από τις θέσεις τους. Ελαβε ένα συγκεκριμένο υπόμνημα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν προγραμματιστεί ως και το 2014, αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι είναι αρκετό. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι σήμερα προγραμματίζεται νέα συνάντηση ανάμεσα στην τρόικα και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.
Η τρόικα εμμέσως πλην σαφώς συνδέει τις απολύσεις με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να δεχτεί ευνοϊκότερους όρους στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, θέλει να δει απολύσεις στο Δημόσιο. Χθες πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας ανάμεσα στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, σε υπηρεσιακούς παράγοντες και στους διοικητές του ΙΚΑ (Ροβέρτος Σπυρόπουλος) και του ΟΑΕΕ (Γεωργία Κοτίδου), χωρίς να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, στο σκέλος των ρυθμίσεων η τρόικα δεν θέλει παραπάνω από 18 δόσεις για την πάγια ρύθμιση ούτε περισσότερες από 36 δόσεις για την έκτακτη ρύθμιση, με την τελευταία να αφορά μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία.
Βασίλης Αγγελόπουλος