Για χρέη 19 δισ. ευρώ συνελήφθησαν στα μέσα της εβδομάδας ο Θόδωρος Πρινιωτάκης και οι δύο αδελφές του, Αικατερίνη και Χριστίνα, ηλικίας 37 και 30 ετών, πρώην μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας Ακρόπολις. Για καθένα εξ αυτών έχουν βεβαιωθεί χρέη 6.388.681.939,10 ευρώ.
Δύο μέρες αργότερα, η Οικονομική Αστυνομία χτύπησε την πόρτα δύο άλλων πρώην στελεχών της ίδιας εταιρίας για χρέη προς το Δημόσιο πάνω από 12,5 δισ. ευρώ.
Η προαναφερόμενη χρηματιστηριακή εταιρία συνδέθηκε με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και, όπως φαίνεται, οι ιδιοκτήτες της αποκόμισαν μεγάλα κέρδη.
Η ιστορία έρχεται από το 2007, όταν στις αρχές της άνοιξης άνοιγαν οι ασκοί των δομημένων ομολόγων, στα οποία πρωταγωνίστησε η Ακρόπολις.
Στις 3 Μαρτίου 2010 συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν οι τρεις μέτοχοι της Ακρόπολις (Γιώργος Αποστολίδης, Σοφοκλής Πρινιωτάκης – πατέρας και Θοδωρής Πρινιωτάκης – υιός) με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. Στην εταιρία επιβλήθηκε τότε από τη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών πρόστιμο 5,5 δισ. ευρώ με αφορμή εικονικές συναλλαγές κατά την πώληση 20 ομολόγων σταθερού επιτοκίου συνολικής αξίας 180.000.000 ευρώ προς το ΤΕΑΔΥ στο διάστημα 2005-2006.
Στο πόρισμα εκείνο αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι για την πώληση των 20 ομολόγων εκτελέστηκαν περισσότερες από 300 συναλλαγές, αυξάνοντας τον συνολικό τζίρο από τα 180.000.000 στα 2,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το πρόστιμο των 5,5 δισ. ευρώ ήταν το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.
Πρόσωπα δίχως «ηθικούς φραγμούς» ή διάθεση «ειλικρινούς μεταμέλειας», τα οποία έδρασαν με γνώμονα «την απληστία και το εύκολο κέρδος», επέδειξαν συμπεριφορά «εξέχουσας ηθικής απαξίας», αλλά και «σταθερή ροπή προς το έγκλημα» ήταν οι Γ. Αποστολίδης, Σ. Πρινιωτάκης και Θ. Πρινιωτάκης, οι τρεις από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου του δομημένου ομολόγου των 280.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών που διέταξαν την προφυλάκισή τους με την έκδοση του υπ’ αριθμ. 580/2010 βουλεύματος.
Το συγκεκριμένο ομόλογο εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2007 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ήταν 12ετούς διάρκειας, με ανάδοχο την αμερικανική JP Morgan. Επειτα από μια διαδρομή σε διάφορους σταθμούς, κατέληξε στη χρηματιστηριακή εταιρία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, από την οποία τελικά πωλήθηκε σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία:
– Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).
– Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ).
– Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ).
– Ταμείο Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων (ΤΣΕΥΠ).
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υπεύθυνοι της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ είχαν ιδιαίτερη γνώση και τεράστια πείρα λόγω ακριβώς της ενασχόλησής τους με τις συναλλαγές επί χρηματοοικονομικών προϊόντων και ακριβώς αυτές επιστράτευσαν. Σχεδίασαν λοιπόν ένα ομόλογο ακριβώς με τους όρους που συνέφερε τους ίδιους, αλλά και όσους συνεργάστηκαν για την έκδοσή του, ενώ προτού ακόμη εκδοθεί είχαν προσχεδιάσει με κάθε ακρίβεια τις διαδοχικές μεταβιβάσεις, τις τιμές αγοράς και πώλησης και τα ποσοστά του κέρδους που θα αποκόμιζε καθένας από τους μετέχοντες στην αλυσίδα της τεχνητής διόγκωσης της τιμής του.
Το ομόλογο εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με ανάδοχο έκδοσης την JΡ Μorgan, η οποία το αγόρασε στο 100% της ονομαστικής του αξίας, δηλαδή αντί 280.000.000 ευρώ. Οπως από την αρχή είχε σχεδιαστεί, η JΡΜ μεταπώλησε το ομόλογο στο 92,95% της ονομαστικής του αξίας στη Νorth Αsset Μanagement (ΝΑΜ) -εταιρία συμφερόντων Παπαμαρκάκη-, η οποία το αγόρασε για λογαριασμό του αμοιβαίου κεφαλαίου Νorth Ρrincipal Ιnvestment. Ασύμφορη αγοραπωλησία θα έλεγε κανείς και θα αναρωτιόταν γιατί η JΡ Μorgan να πουλήσει χαμηλότερα απ’ ό,τι αγόρασε, ζημιώνοντας εαυτόν σε ποσοστό 7,05%. Η τράπεζα όμως, εκτός από τη σύμβαση αγοραπωλησίας του ομολόγου, είχε υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο και σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων την οποία, αντίθετα με το ομόλογο, δεν μεταβίβασε. Ετσι το όφελος που τελικώς θα προέκυπτε ήταν πολύ μεγαλύτερο από τη ζημιά που έτσι και αλλιώς είχε προϋπολογίσει ότι θα είχε από την πώληση του ομολόγου.
Στη συνέχεια της «αμαρτωλής» διαδρομής, με απώτερο στόχο την πλασματική διόγκωση της τιμής του ομολόγου, η ΝΑΜ του Παπαμαρκάκη μεταπωλεί το ομόλογο στο 99,90% της ονομαστικής του αξίας στη ΗypoVereinsbank (ΗV), δηλαδή αντί 279.720.000 ευρώ, αποκομίζοντας κέρδος σε ποσοστό 6,95%, που αντιστοιχεί σε 19.740.000 ευρώ.
Με τη σειρά της η ΗV πουλάει το ομόλογο στο 99,95% της ονομαστικής του αξίας στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, δηλαδή αντί τιμήματος 279.860.000 ευρώ, αποκομίζοντας κέρδος σε ποσοστό 0,05%. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό κέρδους επί της ονομαστικής αξίας του ομολόγου (0,05%) προκύπτει στα επίσημα συναλλακτικά έγγραφα ότι κερδίζει και η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, η οποία την ίδια στιγμή που αγοράζει μεταβιβάζει το ομόλογο στα ασφαλιστικά ταμεία στο 100% της ονομαστικής του αξίας, δηλαδή υπερτιμημένο κατά 15%. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι η κατανομή των κερδών δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται. Δεν κερδίζει δηλαδή 7,05% ο Παπαμαρκάκης και 0,05% η Ακρόπολις. Στην πραγματικότητα, και σύμφωνα πάντα με την κατηγορία, τα κέρδη μοιράστηκαν σχεδόν στη μέση. Από το ποσό των 19.740.000 ευρώ που φαίνεται ως καθαρό κέρδος Παπαμαρκάκη, τα μισά σχεδόν χρήματα και συγκεκριμένα το ποσό των 8.400.000 ευρώ δόθηκε στους υπευθύνους της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ. Η μοιρασιά αυτή γίνεται μέσω δύο ισόποσων τραπεζικών εμβασμάτων που κατατίθενται σε ισάριθμους τραπεζικούς λογαριασμούς εταιριών συμφερόντων Πρινιωτάκη. Πρόκειται για την Κυπριακή Αcropolis Ρarticipations Limited και την εδρεύουσα στο Κάρντιφ της Ουαλίας Forest Dove Limited.
Η Εξεταστική και η επαναγορά
Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που συστάθηκε το 2010 διερεύνησε, στο διάστημα 2005-2007, οκτώ δομημένα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, που αγοράστηκαν από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος, για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στις 31 Αυγούστου 2007 η JP Morgan αγόρασε ξανά το ομόλογο των 280.000.000 ευρώ από τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία.