Εντείνεται η «μάχη» για τις λιμενικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια, ώστε να γίνει η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά home port.
Πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δημιουργηθούν στον Φαληρικό όρμο τρεις νέοι προβλήτες, που ο καθένας τους θα δέχεται δυο «υπερκρουαζιερόπλοια».
Ωστόσο, για να υλοποιηθεί η αυτή η επιθυμία, πρέπει να έχουν καμφθεί αντιρρήσεις του ΟΛΠ, του δήμου και των φορέων του Πειραιά, αλλά και των Δήμων Παλ. Φαλήρου και Καλλιθέας, που υποστηρίζουν ότι πιθανή δημιουργία σταθμού υποδοχής κρουαζιερόπλοιων πλην εκείνης του ΟΛΠ θα πλήξει την οικονομική ζωή της περιοχής.
Μέχρι στιγμής οι αντιρρήσεις είναι έντονες, παρά τα περί του αντιθέτου απόψεις που αφήνονται εντέχνως να διαρρεύσουν από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Στο Μαξίμου
Κατά πληροφορίες, η αντίδραση του δημάρχου Πειραιώς Βασ. Μιχαλολιάκου έχει φτάσει σε «ευήκοα ώτα» του Μεγάρου Μαξίμου και πλέον εξετάζεται σοβαρά το γεγονός (με την επίκληση κυρίως λόγων οικονομικής δυσπραγίας) να πέσει όλο το βάρος για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για την κρουαζιέρα στον Πειραιά, με τη δημιουργία αρχικώς τριών προβλητών. Από την πλευρά τους, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες κρουαζιέρας αντιπροτείνουν τη λύση του Φαληρικού όρμου, χωρίς να αποκλείουν την περίπτωση συμμετοχής τους στο κόστος της κατασκευής με τη μορφή της «αντιπαροχής», ήτοι της εκμετάλλευσης μέρους των εγκαταστάσεων για κάποια χρόνια.
Το υπουργείο επιθυμεί την ανάπτυξη των νέων εγκαταστάσεων στον χώρο που βρίσκεται μεταξύ των Δήμων Καλλιθέας και Παλ. Φαλήρου, για την ακρίβεια μεταξύ των ορίων του Πειραιά προς την Καλλιθέα (αρχίζουν από το σημείο που τελειώνουν οι χώροι, οι οποίοι περιλαμβάνουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) και των ολυμπιακών εγκαταστάσεων της παραλίας, μέρος του οποίου ανήκει και στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Στα σχέδια για το νέο terminal περιλαμβάνεται η δημιουργία «προστατευτικών νησίδων» για τους προβλήτες, ενώ για τον χερσαίο χώρο προβλέπεται η δημιουργία καταστημάτων Duty Free καθώς και χώροι στάθμευσης για πούλμαν και λιμουζίνες. Προβλέπεται επίσης η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων «επωνύμων» ειδών, κάτι που έχει δοκιμαστεί και γνωρίζει επιτυχία στα terminals της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας.
Ομως όλα τα σχέδια φαίνεται ότι «είναι στον αέρα», καθώς σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή και υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Πέτρο Σελέκο αναφέρεται ότι «για τη δημιουργία νέου τερματικού σταθμού κρουαζιέρας στην Αθήνα έχει επιλεγεί η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά», χωρίς να διευκρινίζεται αν ο όρος «ευρύτερη» περιλαμβάνει και χώρους εκτός των ορίων του δήμου, που σταματούν στις εγκαταστάσεις του Σκάι.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι επιχειρηματίες του κλάδου, επιμένουν στη δημιουργία ακόμη ενός terminal για την κρουαζιέρα, προβάλλοντας κυρίως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα πλοία που «πιάνουν» στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ.
«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αυτή τη φασαρία. Ο ΟΛΠ θα δημιουργήσει δύο νέους προβλήτες για super-cruiseboats και δική μας επιθυμία είναι η εναλλακτική λύση του Φαληρικού όρμου, απ’ όπου θα εξασφαλίσουμε άμεση και άνετη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους των Αθηνών και προς το αεροδρόμιο» δηλώνει μέλος του προεδρείου της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιέρας.
Οι προτάσεις
«Από δεκαπενταετίας είχαμε προτείνει τότε να μεταφερθούν οι δραστηριότητες της ακτοπλοΐας στη Δραπετσώνα και να μείνει ο κύριος λιμένας ελεύθερος για τα κρουαζιερόπλοια. Είχαμε επίσης ζητήσει να δημιουργηθεί υπόγεια οδική αρτηρία από το Παλατάκι μέχρι το Νέο Φάληρο, ώστε να αποφεύγεται το μαρτύριο που υφίστανται μέχρι και σήμερα οι επιβάτες που αποβιβάζονται στον Πειραιά. Ουδείς μας άκουγε. Σήμερα για να βγει ένα πούλμαν από τον Πειραιά χρειάζεται μισή ώρα μέχρι τρία τέταρτα! Εχουμε συνεχώς παράπονα από επιβάτες που χάνουν τις πτήσεις τους γιατί φθάνουν στο “Ελ. Βενιζέλος” με καθυστέρηση πολλές φορές και μίας ώρας. Από το 1990 έχουμε επισημάνει ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει τη δημιουργία του δεύτερου σταθμού κρουαζιερόπλοιων. Κερδισμένοι θα βγουν όλοι. Ο Πειραιάς που θα έχει λιγότερη συμφόρηση, ενώ οι τουρίστες από τα πλοία που θα δένουν στον ΟΛΠ και δεν μετέχουν στις (σχετικά ακριβές) εκδρομές θα μείνουν και θα καταναλώσουν στην πόλη, αλλά και θα επισκεφθούν το μουσείο ή τους αρχαιολογικούς χώρους, όταν αναδειχθούν. Παράλληλα, όποια πλοία θέλουν θα πιάνουν στον νέο σταθμό και θα προσθέτουν στα “συν” των πακέτων τους την άνετη πρόσβαση στο αεροδρόμιο και στις αρχαιότητες. Εμείς, ως Ενωση έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, δεν ασχολούμεθα πλέον με το θέμα. Ολα είναι στην αρμοδιότητα της κυβερνήσεως. Ας κάνουν το σωστό, είναι καιρός» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιέρας Μιχάλης Λάμπρος.
Αμεση προτεραιότητα η εκκίνηση των έργων
Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα, προκειμένου να αποκτήσει η χώρα σύγχρονες εγκαταστάσεις home porting, θα πρέπει τα έργα να αρχίσουν μέσα στο 2013, ώστε το 2015 -έτος που υπολογίζεται ότι θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση των επιβατών προς την Ευρώπη- να είναι έτοιμες να δεχθούν τα μεγάλα, σύγχρονα κρουαζιερόπλοια.
«Κάτι τέτοιο το βλέπω δύσκολο στον Πειραιά, εκτός αν βρεθεί τρόπος ταχείας σύνδεσης των εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν με την παραλιακή οδό» δηλώνει μέλος του προεδρείου της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιέρας. «Εμείς ό,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε. Ο καθένας έχει την ευθύνη των αποφάσεών του» καταλήγει ο συνομιλητής μας.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Δήμος Πειραιά έχει έτοιμο σχέδιο για την υπογειοποίηση της Ομηρίδου Σκυλίτση και τη μονοδρόμηση της Ηρώων Πολυτεχνείου, πράγμα που αναμένεται να διευκολύνει τα μέγιστα την ταχεία πρόσβαση των πούλμαν από το λιμάνι στην παραλιακή.