«Παιχνίδια» στην πλάτη των ανέργων

Φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους έως 29 ετών» κατήγγειλε η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι, πατώντας στην ανάγκη των ανέργων για εργασία, κάποια ΚΕΚ παρουσιάζονται περίπου ως «μεσολαβητές» και εγγυώνται τη θετική έγκριση της αίτησής τους.

Αρκεί οι άνεργοι να την υποβάλουν μέσω αυτών των ΚΕΚ στο υπουργείο Εργασίας και ακολούθως να επιλέξουν πάλι τα ίδια ΚΕΚ για να πραγματοποιήσουν τα μαθήματα κατάρτισης που απαιτούνται. Με τον τρόπο αυτό εγκλωβίζονται οι άνεργοι να επιλέξουν συγκεκριμένα ΚΕΚ για την κατάρτισή τους, ενώ όλα τα υπόλοιπα μένουν εκτός διαδικασίας.

Η καταγγελία της ΓΣΣΕ, που -σημειωτέον- έχει και η ίδια ΚΕΚ που απευθύνεται σε ανέργους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της «επιταγής εισόδου», πραγματοποιήθηκε χθες, την ίδια ημέρα που το υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε τη λήξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι για να καλυφθούν οι 35.000 θέσεις εργασίας του προγράμματος υποβλήθηκαν 126.520 αιτήσεις, δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιος αριθμός απ’ ό,τι χρειαζόταν.

Τα ΚΕΚ που πραγματοποιούν τη συγκεκριμένη αλλοίωση της διαδικασίας έχουν πρόσβαση στους τηλεφωνικούς καταλόγους ανέργων και επικοινωνούν μαζί τους σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης για να τους κάνουν «πελάτες». Τα οφέλη που προσδοκούν να αποκομίσουν προκύπτουν από το πλήθος των ανέργων που θα προσελκύσουν. Ο καθένας απ’ αυτούς θα έχει στη διάθεσή του την «επιταγή εισόδου», από την οποία θα εισπράττει το ΚΕΚ το αντίτιμό του, το οποίο εξαρτάται από τα προγράμματα κατάρτισης. Οσο περισσότερους ανέργους προσελκύσει ένα ΚΕΚ τόσο μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη θα έχει.

Αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία των αιτήσεων, προκύπτει ότι 76.276 προήλθαν από απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ άλλες 50.244 αιτήσεις έγιναν από αποφοίτους ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και ακολουθούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα