Το συνένζυμο Q10, σύμμαχος για την καρδιά

Ενα απλό συμπλήρωμα μιας ουσίας που υπάρχει στον οργανισμό ίσως κρύβει τη λύση για τα καρδιολογικά προβλήματα. Επιστήμονες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Κοπεγχάγης στη Δανία ανακάλυψαν ότι το συνένζυμο Q10 μπορεί να μειώσει τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας που χρειάζονται νοσηλεία, αλλά και τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από την ίδια αιτία!

Κατά με τη μελέτη τους, η οποία είχε διάρκεια δύο ετών, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που παράλληλα με τη φαρμακευτική τους αγωγή λαμβάνουν Q10 σε μορφή συμπληρώματος παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τους υπολοίπους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 420 ασθενών από τη Δανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Σλοβακία, την Ινδία, τη Μαλαισία και την Αυστραλία, που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητή Σβεντ Μόρτενσεν, μετά το τέλος της μελέτης έχασε τη ζωή του το 25% των ασθενών που λάμβαναν ψευδοφάρμακο, ενώ από την ομάδα που έπαιρνε συνένζυμο Q10 μόλις το 14%.

«Οι ασθενείς που κατά τη μελέτη λάμβαναν Q10 παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας με αιτία την καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ επίσης σημειώθηκαν λιγότεροι θάνατοι. Τα δύο αυτά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αισθητή βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας» είπε ο καθηγητής Μόρτενσεν.

Το συνένζυμο Q10 παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και παίζει σημαντικό ρόλο στα μιτοχόνδρια, τα οποία παρέχουν ενέργεια σχεδόν σε κάθε κύτταρο του οργανισμού, συμβάλλοντας στη μετατροπή των σακχάρων σε ενέργεια στα κύτταρα. Μάλιστα, υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στην καρδιά, όμως παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι στα άτομα που έχουν πάθει καρδιακή προσβολή μειώνεται αισθητά.

Το Q10 υπάρχει στα ψάρια και στο κόκκινο κρέας, όμως σε ποσότητες που είναι αρκετά χαμηλές και δεν θεωρούνται επαρκείς για να προλάβουν την καρδιακή ανεπάρκεια ή να βελτιώσουν την κατάσταση των ασθενών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας Heart Failure 2013, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα