Εμβόλιο από «χρυσάφι» για τον ιό RSV

Ενα νέο εμβόλιο για έναν από τους πιο σοβαρούς ιούς που προσβάλλουν κάθε χρόνο το αναπνευστικό σύστημα εκατομμυρίων ενηλίκων και παιδιών ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας… κόκκους χρυσού!

Ερευνητές του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ δημιούργησαν ένα εμβόλιο που περιέχει νανοσωματίδια χρυσού, με τη βοήθεια των οποίων μιμείται τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και μεταφέρει πρωτεΐνες στα ανοσοκύτταρα που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από αυτόν.

Ο ιός RSV αποτελεί την κυριότερη αιτία μόλυνσης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καταστροφική δράση του οφείλεται στην πρωτεΐνη F που καλύπτει την επιφάνειά του και του επιτρέπει να εισέρχεται στα κύτταρα. Επίσης, κάνει τα κύτταρα να κολλάνε μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να περιοριστεί.

Αυτό σημαίνει ότι η αντίδραση του οργανισμού καθορίζεται από την πρωτεΐνη F, η οποία, όταν φτάνει σε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού, προκαλεί την επιθυμητή αντίδραση.

Οπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nanotechnology, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να στείλουν με επιτυχία τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη στον οργανισμό, κάτι που όμως πλέον φαίνεται ότι έγινε πραγματικότητα.

Οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι οι μικροσκοπικοί κόκκοι χρυσού (το νέο εμβόλιο) μεταφέρουν την πρωτεΐνη εκεί όπου πρέπει, ενεργοποιώντας τα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού και μάλιστα χωρίς να είναι τοξικοί, γι’ αυτό και το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές, προκειμένου να αποδειχθεί αν είναι όντως αποτελεσματικό.

«Ενα εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ο οποίος αποτελεί την κυριότερη αιτία της ιικής πνευμονίας στα παιδιά, είναι απολύτως απαραίτητο» αναφέρει στην έκθεση ο βασικός της συντάκτης, καθηγητής James Crowe.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι «νανο-ράβδοι» χρυσού, που χρησιμοποιούνται στο νέο εμβόλιο, έχουν τέτοια ευελιξία, που θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη πειραματικών εμβολίων θεωρητικά για όλους τους ιούς, αλλά και για μεγαλύτερα μικρόβια, όπως βακτήρια και μύκητες.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα