Κοζάνη: Ξύπνησαν μνήμες (!) τα 4,7 R

Τρομακτικές μνήμες από το 1995, οπότε και σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ξύπνησαν χθες στη βόρεια Ελλάδα και στην Κοζάνη, που «ταρακουνήθηκαν» από σεισμό 4,7 Ρίχτερ.

Η δόνηση καταγράφηκε στη 1.45 το μεσημέρι από τους σεισμογράφους και τα διεθνή συστήματα παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο σεισμός ήταν της τάξης των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου, στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο του ΑΠΘ Μανώλη Σκορδίλη, επρόκειτο για επιφανειακό σεισμό και η εκτίμηση από το Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ήθελε η ισχύς του σεισμού να είναι 4,8 Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος μικρό, της τάξης των 10 χιλιομέτρων.

«Δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας από τη σεισμική δόνηση, καθώς φαίνεται να μην υπάρχει κάποια σύνδεση με το ρήγμα του σεισμού του 1995. Η απόσταση είναι μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων, οπότε δεν μπορούμε να σημειώσουμε κάποια συσχέτιση» είπε στη «δημοκρατία» ο κ. Σκορδίλης.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη. «Τρομάξαμε, αλλά δεν επικράτησε πανικός. Δεν σημειώθηκε καμία απολύτως ζημιά από τον σεισμό. Οι σεισμολόγοι μάς είπαν ότι δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό, ωστόσο είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα» τόνισε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Στις 13 Μαρτίου 1995 είχε σημειωθεί στην περιοχή της Κοζάνης σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες υλικές καταστροφές, ευτυχώς όμως χωρίς θύματα, παρά μόνο τον τραυματισμό 12 ανθρώπων. Ωστόσο οι καταστροφές σε κτιριακή υποδομή ήταν τεράστιες. Στον νομό Κοζάνης κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές 7.693 σπίτια σε 30 κοινότητες, ενώ στον νομό Γρεβενών 2.523 σπίτια σε 12 κοινότητες και οικισμούς. Οι άστεγοι και των δύο νομών είχαν ξεπεράσει τους 10.000.

Αριστείδης Μάτιος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα