Οπλο η νεφρική απονεύρωση για εγκεφαλικά!

Μια νέα μέθοδο που μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μπορούν να πετύχουν κάτι τέτοιο αφαιρώντας συγκεκριμένα νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με τους νεφρούς!

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Μπρίστολ σε συνεργασία με ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Μπρίστολ (BHI) διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση αυτών των νεύρων μειώνει σημαντικά την πίεση του αίματος και βελτιώνει τη σταθερότητα της κατάστασης των ασθενών, προσφέροντας μάλιστα μακροχρόνια αποτελέσματα. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν τη μέθοδο αυτή, αφού διαπίστωσαν τα παραπάνω κατά τη διάρκεια μελέτης τους σε ποντίκια, γεγονός που τους ενθάρρυνε να την τροποποιήσουν έτσι ώστε να εφαρμόζεται και στον άνθρωπο.

Η μέθοδος ονομάζεται νεφρική απονεύρωση και έχει εφαρμοστεί ήδη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο αυτή τη φορά τροποποιήθηκε και δοκιμάστηκε με νέα δεδομένα σε 19 ασθενείς, από επιστήμονες του BHI.

Οπως περιγράφουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hypertension», οι επιστήμονες εισήγαγαν έναν πολύ λεπτό σωλήνα στο εσωτερικό αρτηρίας του ποδιού και τον τοποθέτησαν στην αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τους νεφρούς. Στη συνέχεια καυτηρίασαν τα νεύρα που βρίσκονται γύρω από τη συγκεκριμένη αρτηρία χρησιμοποιώντας ενέργεια από ραδιοσυχνότητες, την οποία έστειλαν εκεί μέσω του σωλήνα.

Η μέθοδος εφαρμόζεται χωρίς εισαγωγή στο νοσοκομείο, παρουσιάζει ελάχιστες παρενέργειες, ενώ τα αποτελέσματα είναι ήδη ενθαρρυντικά, γι’ αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη βοήθειά της θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα σημαντικά προβλήματα υγείας.

«Εφαρμόσαμε τη μέθοδο σε ασθενείς με αρτηριακή πίεση που είναι δύσκολο να θεραπευθεί ακόμη και με ισχυρή φαρμακευτική αγωγή» αναφέρει στην έκθεση ο δρ Angus Nightingale από το BHI.

Σύμφωνα με τον δρα Andreas Baumbach, επεμβατικό καρδιολόγο επίσης από το BHI, η νεφρική απονεύρωση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και κυρίως σε ασθενείς που έχουν αναπτύξει είτε αντίσταση στα συγκεκριμένα φάρμακα είτε δυσανεξία.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα