Σε μια κλωστή η Πορτογαλία!

Εξαιρετικά εύθραυστη παραμένει η κατάσταση στην Πορτογαλία μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Πάολο Πόρτας αλλά και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας Βιτόρ Γκάσπαρ πριν από τρεις ημέρες. Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του κεντροδεξιού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο να δήλωσε ότι δεν παραιτείται και ότι δεν κάνει δεκτή την παραίτηση του Πόρτας, όμως χθες κυκλοφορούσαν φήμες ότι και άλλοι υπουργοί σκέφτονται να παραιτηθούν. Συγκεκριμένα, οι φήμες ανέφεραν ότι οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Ασουνσάου Κρίστας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πέδρο Μότα Σουάρες ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τον ηγέτη του κόμματός τους, τον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών Πάολο Πόρτας, εκτός κυβέρνησης. Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από υπουργός Οικονομικών, ο Παόλο Πόρτας είναι και ηγέτης του συντηρητικού λαϊκού κόμματος, του δεύτερου και μικρότερου κόμματος που μετέχει στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του Πέδρο Κοέλιο, ο οποίος ασκεί την εξουσία στη χώρα από τον Ιούνιο του 2011 και εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην κυβέρνηση. Οι πολιτικές εξελίξεις έβγαλαν στον δρόμο για άλλη μία φορά τους Πορτογάλους, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση του Πέδρο Κοέλιου, τον οποίο αποκαλούν «gatouno» (κλέφτης), καθώς του χρεώνουν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που πλήττουν τον λαό.

Βέβαια, άμεσες ήταν και οι αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής τους Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι περιμένει ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία θα σταθεροποιηθεί και ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη στους όρους της διάσωσής της. Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε διά του αντιπροσώπου της Ανγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ την πεποίθηση ότι η Πορτογαλία θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει συμφωνήσει με την τρόικα των πιστωτών της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε ήδη στο Βερολίνο με τη διάδοχο του παραιτηθέντος Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ, τη Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, και δήλωσε ότι ελπίζει να συνεχίσει το καλό έργο του προκατόχου της, ενώ σε γραπτή ανακοίνωσή του επισήμανε: «Ο Γκάσπαρ και η ομάδα του επέδειξαν σημαντική αποφασιστικότητα για να επαναφέρουν την Πορτογαλία στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε, από την πλευρά του, την πολιτική ηγεσία της Πορτογαλίας να συμβάλει, ώστε η χώρα να ανακτήσει το ταχύτερο πολιτική σταθερότητα.

Η πολιτική κρίση στη χώρα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Πορτογαλία και να εκτροχιάσει την προσπάθεια εξόδου της Λισαβόνας από το μνημόνιο και επανόδου της στις αγορές το 2014.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα πρόκειται σήμερα να κάνει δεκτό τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή για να συζητήσουν για τις εξελίξεις.

Αλμα στα ομόλογα!

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία εκτίναξαν τα ομόλογα της χώρας. Η απόδοση των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων ξεπέρασε το 7% για πρώτη φορά φέτος. Συγκεκριμένα, η απόδοση των δεκαετών πορτογαλικών τίτλων αυξήθηκε κατά 42 μονάδες βάσης (0,42 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,14, ενώ των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης, στο 4,74%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν χθες σημαντικές απώλειες λόγω της κλιμάκωσης της πολιτικής αβεβαιότητας στην Αίγυπτο και την Πορτογαλία, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα