Μπόφινγκερ: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την ευρωζώνη»

Ο Γερμανός «σοφός» Πέτερ Μπόφινγκερ προειδοποίησε ότι μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία «θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την ευρωζώνη».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Berliner Zeitung», ο κ. Μπόφινγκερ εξηγεί ότι «οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν απαιτήσεις αξίας άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ» και ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του χρέους θα σήμαινε μεγάλες απώλειες για τους πιστωτές. Ως εναλλακτική λύση προτείνει την έκδοση ευρωομολόγων ή την επιβολή εφάπαξ φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. «Όλα αυτά είναι προτιμότερα από το κούρεμα», καταλήγει.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών ZEW Κλέμενς Φούεστ, σε συνέντευξή του στη γερμανική Ραδιοφωνία, υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα και ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Τελικά, το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα λιτότητας που είχε δεσμευθεί από την αρχή και σε αυτό γίνονται πολύ λίγα», σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι μακροπρόθεσμα «οι πιστωτές θα πρέπει να πάνε στην κυβέρνηση στην Αθήνα και να την εξυπηρετήσουν, καθώς το χρέος, όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για πολύ καιρό». Ο κ. Φούεστ, ωστόσο, δεν θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποτελούσε λύση, καθώς θα βύθιζε τη χώρα σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.

πηγή: www.newsbomb.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα