Παίζουν με την παραγραφή (!) 5.500 επίορκοι

Στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου με τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας Γιώργο Σούρλα βρέθηκαν υποθέσεις παραγραφής οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του Δημοσίου. Ο κ. Σούρλας, μετά τη συνάντηση, κατά την οποία ενημέρωσε τον υπουργό για τις καταγγελίες και τις διαμαρτυρίες που καταφθάνουν από πολίτες στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε: «Πέρα από την καταγγελία του δημάρχου Αθηναίων για εννέα αναβολές δίκης υπαλλήλου του δήμου, υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες σημαντικές περιπτώσεις που έχουν παραγραφεί ή κινδυνεύουν να παραγραφούν λόγω πολλών αναβολών».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σούρλας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι στο Εφετείο Αθηνών ο αριθμός των αδίκαστων κακουργημάτων -πολλά από τα οποία είναι και οικονομικά εγκλήματα- ανέρχεται σε 5.500 και για πολλά υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, ενώ αναφέρθηκε και σε χαρακτηριστικές υποθέσεις για τις οποίες έχει δεχτεί καταγγελίες. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε σε υπόθεση που αφορά αδίκημα του 2001 εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με ζημία 2.000.000 ευρώ, η οποία έφτασε στα δικαστήρια ύστερα από 12 χρόνια και χωρίς να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων το Ελληνικό Δημόσιο. Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση αφορά σε αδίκημα εις βάρος του ΙΚΑ με ζημία 4.000.000 ευρώ του ασφαλιστικού φορέα, η οποία παρέμεινε στο στάδιο της ανακρίσεως επί 3,5 χρόνια και οδηγήθηκε στο ακροατήριο ύστερα από 13 χρόνια όταν ήταν ήδη παραγεγραμμένο. Επισημαίνεται ότι ο κ. Σούρλας έχει ζητήσει από τον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαο Παντελή να διερευνηθεί ποιες ήταν οι υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων που παραγράφηκαν ύστερα από αναβολές την τελευταία πενταετία.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα