Συμφωνία πόνου!

Με συνεχείς εκβιασμούς ως το «παρά πέντε» του σημερινού Eurogroup, που θα λάβει την απόφαση για την επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, η τρόικα προσπαθεί να επιβάλει στην κυβέρνηση νέους φόρους, ως αντίμετρα στις μεταρρυθμίσεις που, όπως ισχυρίζεται η παρέα του Πολ Τόμσεν, δεν προχωρούν. Η τρόικα αφήνει για τον Σεπτέμβριο την εξέταση στα δημοσιονομικά και θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει εδώ και τώρα εισπρακτικά μέτρα για να κλείσει η τρύπα, ενώ έρχεται με βήμα ταχύ και το περιουσιολόγιο οθωμανικού τύπου, που θα φακελώνει την περιουσία των Ελλήνων.

Υστερα από δύο γύρους πολυήμερων διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σήμερα σε ένα πακέτο μέτρων που φέρνει ασφυξία φόρων από φέτος! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες θα επιβληθεί από φέτος αντί του 2014, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος πολυτελείας 5%-10% θα επιβάλλεται σε αυτοκίνητα κάτω των 10 ετών με κυβισμό άνω των 1.929 κυβικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες μαζί με τους επικεφαλής της τρόικας, χωρίς να έχουν «κλείσει» το νέο πακέτο μέτρων, κάτι το οποίο ενδεχομένως θα γίνει σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group, που θα προηγηθεί του σημερινού Eurogroup. Στόχος είναι να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, έστω και τμηματικά…

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν εφιαλτικά εισπρακτικά μέτρα όπως τα εξής:

-Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για αναπήρους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

-Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για νησιωτικές περιοχές έως 3.000 κατοίκους.

-Επέκταση ή και «μονιμοποίηση» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, όπως προτείνουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ, αν και τυπικά λήγει το 2015.

-Επέκταση ή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες, για αναπλήρωση των χαμένων εισπράξεων λόγω μείωσης του αριθμού τους.

Η τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος πρέπει να αποφέρει το 2014 στα δημόσια ταμεία 3,17 δισ. ευρώ, αν και το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι έχουν καμφθεί οι αντιδράσεις.

Για να μην «ψαλιδιστούν» εκ νέου οι συντάξεις των αποστράτων, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συμφώνησε να προχωρήσει σε μείωση εξοπλιστικών δαπανών κατά τουλάχιστον 100.000.000 ευρώ.

Για να μην επιβληθεί η εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, η κυβέρνηση αντιπρότεινε να διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών. Ετσι αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ενταχθούν στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, οι οποίοι σήμερα έχουν δικαίωμα ασφάλισης στον ΟΓΑ.

Η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, που υπολογίστηκε στο 1,2 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014, υποτίθεται ότι θα κλείσει σε μεγάλο βαθμό μέσω της αυτόματης περικοπής υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά «προτάθηκαν 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. Ευρώ».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα