Τροφές ιδανικές για δείπνο

Πόσο επικίνδυνο για το σωματικό βάρος, και την υγεία γενικότερα, είναι το βραδινό φαγητό; Η άποψη που επικρατεί θέλει την κατανάλωση φαγητού κατά τις βραδινές ώρες να ευθύνεται για την παχυσαρκία και την κακή ποιότητα ύπνου, όμως σύμφωνα με επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου Νορθγουέστερν σημασία έχει και ποιες τροφές καταναλώνονται.

Οπως αναφέρει η μελέτη, η κατανάλωση φαγητού μετά τις 8 το βράδυ αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας αλλά και της εμφάνισης δυσκολιών στον ύπνο. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που δεν παρουσιάζουν έλλειψη ύπνου ακολουθούν μια πιο ισορροπημένη διατροφή και έχουν φυσιολογικό βάρος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι δεν μπορούν να αποφύγουν το βραδινό φαγητό θα πρέπει να αποφεύγουν τις τροφές που περιέχουν τυραμίνη, μια ουσία που παράγεται φυσικά από τη διάσπαση ορισμένων τύπων πρωτεΐνης, συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και διώχνει τον ύπνο για τουλάχιστον δύο ώρες! Η τυραμίνη περιέχεται στο επεξεργασμένο κρέας, τα πολύ ώριμα τυριά, τη σάλτσα σόγιας, την μπίρα, το συκώτι, τα παστά, τα καπνιστά, την μπανάνα, τη σοκολάτα, τα αλλαντικά και τις σούπες σε σκόνη.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά, επειδή ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τις διασπάσει. Ωστόσο, αν καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα (κάτω από 200 θερμίδες), μπορεί να ενισχύσουν την ποιότητα του ύπνου και όχι τον αριθμό των κιλών που συσσωρεύονται γύρω από τη μέση.

Στις τροφές αυτές ανήκουν η γαλοπούλα και το γάλα που περιέχουν υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, η οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη και μελατονίνη, δύο νευροδιαβιβαστές που συμβάλλουν στην καλή ποιότητα του ύπνου.

Κατάλληλες τροφές για το βράδυ είναι επίσης εκείνες που περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, καθώς και το γάλα με μέλι, επειδή η γλυκόζη που περιέχει το μέλι χωνεύεται εύκολα.

Ωστόσο, τα παραπάνω ισχύουν λιγότερο για τους εφήβους, οι οποίοι καταναλώνουν περισσότερο φαγητό από τους ενήλικες, αλλά καλό είναι να σταματούν μία ώρα πριν από τον ύπνο.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα