Ελεγχοι (!) για όσους έκαναν αυτοπεραίωση!

Τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν αυτοπεραίωση θα ξεκινήσουν σύντομα οι εφορίες με εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος παραβλέπει το γεγονός ότι οι επιτηδευματίες έκαναν αυτοπεραίωση ακριβώς για να απαλλαγούν από τέτοιους ελέγχους!

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Θεοχάρη, που εστάλη σε όλα τα ελεγκτικά κέντρα και τις εφορίες, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων, τα οποία συνδέονται με τις υπόνοιες για φοροδιαφυγή.

Το δείγμα που θα ελεγχθεί αρχικά θα είναι ένα 2% του συνόλου, δηλαδή εκτιμάται ότι θα ελεγχθούν 10.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τα κριτήρια που έχει θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών για την ανάλυση κινδύνου φοροδιαφυγής και επιλογής για έλεγχο είναι τα εξής:

-Το ύψος των δαπανών που δηλώθηκε καθώς και το κόστος των πωληθέντων.

-Το ύψος των απαλλασσόμενων εκροών.

-Το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ για τη χρήση του 2012.

Εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα ελεγχθούν για τους ίδιους επιτηδευματίες και οι οικείες δηλώσεις ΦΠΑ. Κατά τον έλεγχο των υποθέσεων, ανεξάρτητα από το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας και την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, θα ελέγχονται κυρίως τα εξής:

1. Αν τηρήθηκαν τα βιβλία και στοιχεία που προβλέπονται από τον ΚΒΣ, κατά περίπτωση, για το κεντρικό και τα υποκαταστήματα.

2. Αν τα βιβλία τηρήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ.

3. Αν για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών εφαρμόστηκαν οι κείμενες κατά περίπτωση διατάξεις.

4. Αν σε ετήσια βάση και σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως ένα όριο τα ακαθάριστα έσοδα που προκύπτουν από τις φορολογικές ταμειακές μηχανές συμφωνούν με τις αντίστοιχες καταχωρήσεις στα τηρούμενα βιβλία.

5. Αν για τις παραγωγικές επενδύσεις και αφορολόγητες κρατήσεις των αναπτυξιακών νόμων έχουν εφαρμοσθεί οι κείμενες διατάξεις.

6. Αν υπάρχουν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

7. Αν έχει γίνει αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από εξωχώρια εταιρία.

8. Αν υπάρχουν παραβάσεις ΚΒΣ ή άλλα έγγραφα από τα οποία προκύπτει φοροδιαφυγή ή επηρεάζεται το κύρος των βιβλίων και στοιχείων.

9. Αν εκδόθηκαν ή ελήφθησαν εικονικά φορολογικά στοιχεία καθώς και αν εκδόθηκαν πλαστά φορολογικά στοιχεία.

Οι έλεγχοι θα είναι γρήγοροι για κάθε επιτηδευματία και θα ολοκληρώνονται το αργότερο εντός τριών ημερών.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα