Απολύσεις αλά ελληνικά στο Δημόσιο της Ιταλίας!

Πρόωρη συνταξιοδότηση, μεταθέσεις, ακόμη και απολύσεις προβλέπει το σχέδιο του ιταλικού υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Ντ’ Αλία, από ένα σύνολο 7.800, το 40% θα οδηγηθεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ οι υπόλοιποι ή θα δεχτούν να μετατεθούν σε άλλους τομείς του Δημοσίου ή θα πρέπει να απολυθούν. Συνολικά, στην Ιταλία, οι υπάλληλοι της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης ξεπερνούν τα 4.000.000, μεγάλο μέρος των οποίων απασχολείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι, συχνά, και υπερχρεωμένη.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μεγάλο ποσοστό των υπεράριθμων εργαζομένων βρίσκεται στο ιταλικό ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων Inps, στο εθνικό ίδρυμα στατιστικής Istat και στον ιταλικό οργανισμό πολιτικής αεροπορίας Enac. Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δεχτούν αμέσως τη μετάθεση που τους προτείνεται, θα έχουν δύο χρόνια περιθώριο -με το 80% του βασικού μισθού- για να ζητήσουν έναν νέο τομέα εργασίας που να τους ικανοποιεί και να μπορεί, όντως, να τους απορροφήσει.

Αν δεν το πράξουν μέσα στο διάστημα των 24 μηνών, η εναλλακτική θα είναι η απόλυση. Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα προσπαθεί να καθορίσει κριτήρια κοινής αποδοχής με τα συνδικάτα, για να περιορισθούν, κατά το δυνατόν, οι αντιδράσεις και οι απεργίες. Τα πρώτα μέτρα αναμένεται να ληφθούν από την ιταλική κυβέρνηση τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, όπως έδειξε έρευνα στη χώρα, ούτε οι Ιταλοί θα πάνε φέτος διακοπές λόγω της κρίσης. Συγκεκριμένα, θα μπορέσουν να «αποδράσουν» από τις πόλεις μόλις 24.000.000 Ιταλοί, σε σύνολο 60.000.000, νούμερο που αντιστοιχεί σε 4.000.0000 λιγότερους Ιταλούς σε σχέση με την περσινή χρονιά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ιταλικοί αυτοκινητόδρομοι δεν προβλέπουν ούτε μια ημέρα μαζικής εξόδου προς τα διάφορα θέρετρα. Μάλιστα, το 73% των Iταλών θα παραμείνει εντός εθνικών συνόρων για να περιορίσει τη δαπάνη. Οι υπόλοιποι θα κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό τον Σεπτέμβριο, όταν οι τιμές είναι αισθητά μειωμένες.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα