Γιατροί και σε ρόλο «πραγματογνώμονα»

Κάτω από το «μικροσκόπιο» των γιατρών-πραγματογνωμόνων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ πρόκειται να μπουν σύντομα όλοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού που θα νοσηλεύονται στα δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αυτό προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που προστέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ήμερες στη Βουλή.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τον ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ; Πολύ απλά ότι ο ιδιώτης ιατρός-πραγματογνώμονας θα ελέγχει, σύμφωνα με τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, εάν η προτεινόμενη θεραπεία, οι εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, η χειρουργική επέμβαση αλλά και η φαρμακευτική αγωγή είναι ενδεδειγμένες και απαραίτητες για την πάθηση του κάθε ασθενούς.

Επιπλέον ο ιατρός-πραγματογνώμονας θα επισκέπτεται στο νοσοκομείο τον ασθενή, για να διαπιστώσει εάν όντως έκανε την επέμβαση ή θεραπεία που χρεώνεται το ασφαλιστικό του ταμείο και φυσικά θα κρίνει εάν συνολικά το κόστος και οι μέρες νοσηλείας του είναι οι ενδεδειγμένες για την πάθησή του. Οπως γίνεται, εδώ και πολλά χρόνια, με τους ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι και σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Με αυτό τον τρόπο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να μη χρεώνει ο κάθε πάροχος υγείας ό,τι θέλει στον ΕΟΠΥΥ, περιορίζοντας τα αναίτια χειρουργεία και τις πανάκριβες απεικονιστικές (π.χ. μαγνητικές, αξονικές τομογραφίες) και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.

Ωστόσο, με αυτό το μέτρο είναι ορατός ο κίνδυνος οι ελεγκτές να βάζουν σε πρώτο πλάνο το κόστος νοσηλείας παρά τον ασθενή, με συνέπεια να μην εγκρίνουν εξετάσεις, φάρμακα και χειρουργεία που έχει ανάγκη. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Ο έλεγχος

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο έλεγχος θα είναι αυστηρός και θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο, όπως είπε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό: «Οταν ένας ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ μπαίνει στο νοσοκομείο, αμέσως θα πηγαίνει ο συμβεβλημένος γιατρός της ιδιωτικής εταιρίας για έλεγχο και θα κρίνει αν η προτεινόμενη θεραπεία είναι η κατάλληλη, αν πρέπει να γίνει εισαγωγή στο θεραπευτήριο και για πόσες ημέρες, όπως κι αν πρέπει να υποβληθεί σε συγκεκριμένη επέμβαση. Ετσι, δεν θα χρεώνει ο καθένας ό,τι θέλει στον ΕΟΠΥΥ. Το μέτρο αυτό, που ονομάζεται «κλινικός έλεγχος», θα εφαρμοστεί εντός του καλοκαιριού και σε δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια, με στόχο την εξοικονόμηση 25% – 30% στις δαπάνες του ασφαλιστικού μας συστήματος» εξήγησε χθες ο υπουργός.

Η απόφαση αυτή, βέβαια, εύλογα δημιουργεί το ερώτημα γιατί το υπουργείο Υγείας απευθύνεται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και δεν επιστρατεύει προσωπικό από τον πλεονάζων δημόσιο τομέα, που τίθεται σε διαθεσιμότητα και κινδυνεύει να απολυθεί. Την απάντηση τη δίνει η ακριβής διατύπωση της κοινής υπουργικής απόφασης που προστέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο: «Με κοινές υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Υγείας και Οικονομικών δύναται να ανατίθενται, για λόγους διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς, ο έλεγχος της ορθής τιμολόγησης και του αναγκαίου της γενομένης κλινικής και ιατρικής πρακτικής, η τήρηση των διεθνών λογιστικών κανόνων και ο έλεγχος των παραστατικών και αναγκαίων δικαιολογητικών, καθώς και η εκκαθάριση των λογαριασμών μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των παροχών Υγείας».

Με άλλα λόγια, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Οικονομικών έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στους ιδιωτικούς παρά στους δημοσίους υπαλλήλους!

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα