Στο σκαμνί με 220 ναι

Την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Ειδικό Δικαστήριο για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απιστίας περί την υπηρεσία αλλά και της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος αποφάσισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου υπέρ της παραπομπής του κ. Παπακωνσταντίνου ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά της παραπομπής ψήφισαν 34, ενώ 67 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Για το κακούργημα της απιστίας υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά 42 και «παρών» 18. Τέλος, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος 220 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 35 κατά, ενώ «παρών» ψήφισαν 11 βουλευτές.

Λίγη ώρα νωρίτερα, περιγράφοντας το κατηγορητήριο, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κουτσούμπας τόνισε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ κατείχε το αρχείο με τη «λίστα Λαγκάρντ», δεν το πρωτοκόλλησε, δεν το κατέστησε περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού κράτους, δεν το αξιοποίησε, ενώ το κράτησε πέρα από τη θητεία του στο υπ. Οικονομικών χωρίς να ενημερώσει τον διάδοχό του Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά το παρέδωσε στον Διώτη. «Ολα αυτά συνιστούν ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά» είπε ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος. Οσον αφορά δε το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου με την αφαίρεση των ονομάτων των τριών συγγενών του από τη λίστα, μολονότι απόδειξη δεν προέκυψε, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι οι ενδείξεις είναι υπερεπαρκείς για να παραπεμφθεί.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χωρίς να απαντήσει σε τίποτα επί της ουσίας και μετερχόμενος ψυχολογικά και λογικά επιχειρήματα, αρνήθηκε κάθε κατηγορία, αρνήθηκε ότι αποκόμισε οποιοδήποτε όφελος και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα μέλη της Επιτροπής για μη τήρηση της μυστικότητας των διαδικασιών. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι στο πόρισμα χρησιμοποιήθηκε μόνο ό,τι βόλευε την παραπομπή του, ενώ προσπαθώντας να μιλήσει στο θυμικό παπανδρεϊκών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του… ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται έπειτα από 25 χρόνια σαν φάρσα, παρομοιάζοντας τον εαυτό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου του 1989. «Ο παραλογισμός σπάει ρεκόρ. Αν δεν ήθελα να αξιοποιήσω τη λίστα, είχα μια πολύ πιο απλή επιλογή: να μην τη ζητήσω καν από τους Γάλλους. Και η ειρωνεία είναι ότι, αν δεν την είχα ζητήσει, δεν θα ήμουν σήμερα εδώ να δίνω εξηγήσεις» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη φορά, έβαλε στο κάδρο της ευθύνης και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας μάλιστα ότι αυτός που έθαψε τα στοιχεία επιβραβεύτηκε και έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι ούτε επί Βενιζέλου εισπράχθηκαν έσοδα από τη λίστα, ενώ προκάλεσε ποικίλα σχόλια υποστηρίζοντας ότι η εξαφάνιση του αρχικού CD έβλαψε τον ίδιο.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα