Προληπτικοί έλεγχοι στο αίμα

Τη διενέργεια μοριακού ελέγχου στο αίμα για την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου των μεταγγιζόμενων ασθενών ανακοίνωσε χθες η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, έπειτα από ευρεία σύσκεψη με παράγοντες του υπουργείου, με αφορμή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ηλικιωμένο στην Αρτέμιδα Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με τον μοριακό έλεγχο στο αίμα, εξαιτίας των ελλείψεων στα αντιδραστήρια αίματος, και είχε προκληθεί -για μικρό χρονικό διάστημα- μεγάλη ανησυχία, καθώς ο ιός δεν μπορούσε να εντοπιστεί στις μονάδες αίματος, όπου προσέρχονταν οι αιμοδότες.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη, οι παράγοντες του υπουργείου Υγείας δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς μπορεί φέτος να μην αναμένονται προβλήματα με τα αντιδραστήρια, ωστόσο μεγάλο θέμα έχει δημιουργήσει η δραματική καθυστέρηση που σημειώθηκε στους ψεκασμούς για την αντιμετώπιση των κουνουπιών. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας είχε ενημερώσει, από τον Νοέμβριο του 2012, τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών να λάβουν τα μέτρα τους.

Χθες η υφυπουργός Υγείας ενημερώθηκε από τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Χριστίνα Παπανικολάου, την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού και τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνο Ευσταθίου για το ακριβές σχέδιο (καταρτισμένο από τον περασμένο Φεβρουάριο) του υπουργείου Υγείας, για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την πρόληψη κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, μέσω εντομοκτονιών.

Ομως, οι ψεκασμοί λόγω οικονομικής κρίσης δεν έγιναν από τις νομαρχίες όταν έπρεπε, δηλαδή από Μάρτιο έως Απρίλιο, αλλά τον Μάιο, με αποτέλεσμα το ΚΕΕΛΠΝΟ να αναμένει πλέον κρούσματα και σε περιοχές που έως πέρυσι δεν είχαν σημειωθεί.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα