Αυθαίρετα: Λύση με 50 ευρώ τον μήνα

Εως 102 φτάνουν οι δόσεις με τις οποίες θα μπορεί κάποιος να τακτοποιήσει ή να νομιμοποιήσει πλήρως το αυθαίρετό του. Ο σχετικός νόμος κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, με στόχο να ψηφιστεί έως τις αρχές Ιουλίου και να τεθεί άμεσα σε ισχύ, που θα είναι 18 μήνες. Ο νόμος προβλέπει σημαντικές εκπτώσεις σε Ατομα Με Εδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), πολυτέκνους, παλιννοστούντες ομογενείς και μακροχρόνια ανέργους.

Βασική συνισταμένη του νέου νόμου είναι ότι το ύψος των δόσεων εξαρτάται από το πότε θα υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση. Επίσης, παραμένει η κατηγοριοποίηση αυθαιρέτων με βάση την οποία θα υπάρχει νομιμοποίηση ή τακτοποίηση για 30 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η «κόκκινη γραμμή» που βάζει ο νέος νόμος είναι η 28η Ιουλίου 2011. Αυθαιρεσίες που προέκυψαν έπειτα από αυτή την ημερομηνία δεν θα μπορούν να νομιμοποιηθούν. Το ίδιο ισχύει και για αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε δάση ή στον αιγιαλό.

Ειδικότερα, οι 102 δόσεις θα δίνονται σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση το πρώτο εξάμηνο που θα βρίσκεται σε ισχύ. Για όσους επιλέξουν το δεύτερο εξάμηνο για να υποβάλουν την απαραίτητη ηλεκτρονική αίτηση, οι δόσεις μειώνονται στις 84, για να γίνουν 60 σε εκείνους που θα μπουν στη ρύθμιση το τρίτο και τελευταίο εξάμηνο της ισχύος της. Καθιερώνεται ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ τον μήνα ή τα 300 ευρώ το εξάμηνο. Προβλέπεται επίσης έκπτωση 20% για όσους καταβάλουν εφάπαξ το πρόστιμο. Οι ιδιοκτήτες που μέσα σε ένα εξάμηνο θα καταβάλλουν το 30% του προστίμου θα τύχουν 10% έκπτωσης.

Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, όσα χτίστηκαν πριν από το 1975 θα μπορούν να νομιμοποιηθούν οριστικά, αρκεί ο ιδιοκτήτης τους να καταβάλει το παράβολο των 500 ευρώ. Για τα αυθαίρετα πριν από το 1983 προβλέπεται νομιμοποίηση με την καταβολή του παραβόλου συν το 15% του προστίμου. Τα αυθαίρετα που χτίστηκαν από το 1983 έως και το τέλος του 2003 θα έχουν τη δυνατότητα είτε νομιμοποίησης είτε τακτοποίησης, καταβάλλοντας το 80% του προστίμου. Η νομιμοποίηση θα πραγματοποιείται εάν υπάρχουν μικρές αυθαιρεσίες σε κάποιο κτίσμα, για παράδειγμα πέργκολες, μπάρμπεκιου και χωρίσματα δωματίων με γυψοσανίδες.

Επίσης, νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα που έχουν «μεσαίου τύπου» παρεμβάσεις, δηλαδή οι υπερβάσεις που έχουν σημειωθεί δεν ξεπερνούν το 40% της δόμησης ή το 20% του ύψους που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια. Αντίθετα, προβλέπεται τακτοποίηση για 30 χρόνια σε όσα αυθαίρετα οι υπερβάσεις ξεπερνούν το 40% της δόμησης που προβλέπει η οικοδομική άδεια.

Αν όμως η περιοχή που βρίσκεται το αυθαίρετο μπει στο σχέδιο και ο ιδιοκτήτης αγοράσει το απαραίτητο ποσοστό συντελεστή δόμησης, μέσα από τη διαδικασία της Τράπεζας Γης που θεσμοθετεί το ΥΠΕΚΑ, τότε μετά την αποπληρωμή του προστίμου το αυθαίρετο θα μπορεί να εξαιρεθεί μόνιμα της κατεδάφισης.

Μέριμνα υπάρχει και για ειδικές ομάδες πολιτών. Συγκεκριμένα, οι μακροχρόνια άνεργοι θα έχουν έκπτωση 30% επί του προστίμου, τα άτομα με αναπηρία άνω του 80% θα καταβάλουν το 15% του προστίμου. Τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%, ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 18.000 ευρώ, θα καταβάλουν το 20% του προστίμου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους παλιννοστούντες ομογενείς και για τους πολυτέκνους. Το 30% του προστίμου θα καταβάλουν οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα