Το νέο (εκρηκτικό) μείγμα στη Βαβέλ του ΣΥΡΙΖΑ

Ενα διαφορετικό τοπίο διαμορφώνεται πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Τα 200 νεοεκλεγέντα μέλη προέρχονται σχεδόν από όλες τις τάσεις του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα. Από το «προεδρικό» ψηφοδέλτιο ξεχωρίζουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Μηλιός, οι οποίοι βρέθηκαν στη δεύτερη και στην τρίτη θέση, αντίστοιχα, και ανήκουν στην Αριστερή Ενότητα. Στην ίδια πλειοψηφούσα τάση ανήκουν και άλλα στελέχη που βρέθηκαν αρκετά ψηλά, όπως ο Τάσος Κορωνάκης (προέρχεται από τη νεολαία του ΣΥΝ), ο Γ. Μπούρνος, ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ Ηλίας Χρονόπουλος, ο πρώην γραμματέας της οργάνωσης Νάσος Ηλιόπουλος, ο Χρήστος Λάσκος (προέρχεται από το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο), ο Ανδρέας Καρίτζης, η Ελένη Ζωγραφάκη, ο Ανδρέας Ξάνθος,ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η Κατερίνα Ιγγλέζη, ο Αλέξανδρος Μπίστης, ο Στέλιος Παππάς κ.ά.

Το αντίπαλον δέος δεν είναι άλλο από την Πλατφόρμα 2010, τους «ρεαλιστές» δηλαδή της Κουμουνδούρου. Από τη συγκεκριμένη τάση, που επιθυμεί να κράτα κάποιες διακριτές γραμμές, εκλέχθηκαν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Ρένα Δούρου, ο Κώστας Πουλάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Χρήστος Στάικος, ο Αγγελος Μανταδάκης, ο Πάνος Σκουρολιάκος κ.ά. Επίσης, μία ακόμη τάση που εκφράζεται στη νέα Κεντρική Επιτροπή και «λογοδοτεί» στον Αλέξη Τσίπρα είναι η Ανάσα. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται στελέχη της ΑΚΟΑ, όπως η Ελένη Πορτάλιου, η Θεανώ Φωτίου, της ΚΟΕ, από την οποία εξελέγησαν ο επικεφαλής της Ρούντι Ρινάλντι, ο βουλευτής Δημήτρης Κοδέλας και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, του Κόκκινου, με έναν εκ των ηγετικών της στελεχών Βαγγέλη Καραγεώργο, αλλά και η Μάνια Μπαρσέφσκι.

Στον αντίποδα, οι πασοκογενείς εξέλεξαν μονάχα τρία στελέχη τους στην Κεντρική Επιτροπή μετά το «μαύρισμα» από τους συνέδρους. Ετσι, μετά την αποτυχία των Δημήτρη Τσουκαλά, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Νίνας Κασιμάτη (ανήκει στον Νέο Αγωνιστή), Αντώνη Κοτσακά και Γιάννη Χατζηαντωνίου, απέμειναν μόνο ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που δύο προβεβλημένοι πασοκογενείς, η Σοφία Σακοράφα και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αποφάσισαν να μην εκτεθούν στην ψήφο των συνέδρων και να μη θέσουν υποψηφιότητα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ως προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα φέρονται να είναι ο εξάδελφός του Γιώργος Τσίπρας και η Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Επίσης, μία ξεχωριστή κατηγορία καταλαμβάνουν αυτοί που αναφέρονται απευθείας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο διευθυντής του γραφείου του Νίκος Παππάς, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Την ίδια ώρα, από το ψηφοδέλτιο του αναβαθμισμένου Αριστερού Ρεύματος (συγκέντρωσε το 30%) εκπροσωπούνται όλες οι συνιστώσες που συνέπραξαν με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Από τη ΔΕΑ εξελέγησαν ο επικεφαλής της Αντώνης Νταβανέλλος και η Μαρία Μπόλαρη, από την ΚΕΔΑ ο Γιάννης Θεωνάς και από την ΑΠΟ ο Γ. Σαπουνάς. Τη μερίδα του λέοντος πάντως καταλαμβάνουν τα στελέχη που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη (Αριστερή Πλατφόρμα) και τα οποία είναι: ο Δημήτρης Στρατούλης, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, η Σόφη Παπαδόγιαννη, ο Κώστας Ησυχος, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Στάθης Κουβελάκης, ο Γιώργος Γαβρίλης, ο Γιάννης Τόλιος, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Γρηγόρης Καλομοίρης, ο Τάσος Κανταράς, η Χριστίνα Σουλτανίδου, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου κ.ά.

Τέλος, τονίζεται ότι στη νέα Κεντρική Επιτροπή υπάρχουν και μερικοί «ανένταχτοι», όπως, για παράδειγμα, η Ράνια Σβίγκου και ο Νίκος Μάνιος.

Οι πρώτες «τουφεκιές» έπεσαν αμέσως μόλις έσβησαν τα φώτα του Συνεδρίου

Με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να βγαίνει ενισχυμένος σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την επιρροή του στη νέα Κεντρική Επιτροπή, οι κόντρες ανάμεσα σε προεδρικούς και τη μειοψηφία δεν αποκλείεται να ενταθούν. Αλλωστε είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στην οποία υπογραμμίζει ότι ουσιαστικά θα συνεχίσει στον ίδιο… ρυθμό, προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες «για την ενότητα και τη ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για τη συνεργασία και συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων».

Εξάλλου, στελέχη του Αριστερού Ρεύματος παραμένουν αρκετά «εκνευρισμένα» με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, με αφορμή τις διαδικασίες των ψηφοφοριών και ειδικότερα με τα διαφορετικά ψηφοδέλτια. Ενδεικτικό είναι το άρθρο του Στάθη Κουβελάκη που «ανέβηκε» στον ιστότοπο Iskra, όπου εκφράζει τις απόψεις της μειοψηφίας. «Η διαδικασία που θα ισχύει από τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί αναπόφευκτα στην αποπολιτικοποίηση της όλης εσωκομματικής συζήτησης, αλλά και στη θεσμοποίηση μιας ακραία υποκριτικής πρακτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβελάκης, συμπληρώνοντας ότι «όσοι νομίζουν ότι με οργανωτικίστικες μεθοδεύσεις ξεμπέρδεψαν με την Αριστερή Πλατφόρμα, τη βασική δύναμη που δίνει τη μάχη για τη ριζοσπαστικοποίηση και την αγκύρωση του ΣΥΡΙΖΑ σε αριστερές και ταξικές κατευθύνσεις, θα διαψευστούν από την πραγματικότητα».

Την ίδια ώρα, το μεγάλο ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι πασοκογενείς της Κουμουνδούρου. Ηδη μέσα στην εβδομάδα ο Αλέξης Μητρόπουλος «άδειασε» από το βήμα της Βουλής τόσο τη Σοφία Σακοράφα όσο και τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, απόρροια του εκνευρισμού στις τάξεις όσων προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα, πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πλειονότητα δεν φέρεται διατεθειμένη να αποχωρήσει από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει κάποιες εκπλήξεις. Αλλωστε αυτή είναι η δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου) όπου ουσιαστικά οι σύνεδροι τους δείχνουν ότι είναι αν μη τι άλλο… «ανεπιθύμητοι».

Η ποσόστωση στα όργανα

Τέλος, στην πλειοψηφική τάση του κόμματος, όπου συνυπάρχουν ουσιαστικά τρεις τάσεις (ΑΡΡΕΝ, Πλατφόρμα 2010 και Ανάσα), αν και εκ πρώτης ματιάς δεν διαφαίνεται διάσταση απόψεων, εντούτοις οι «κόντρες» αφορούν περισσότερο τη σύσταση των οργάνων και την ποσόστωση σε αυτά. Είναι δεδομένο ότι η Αριστερή Ενότητα κατέχει την πλειοψηφία, ωστόσο το γεγονός ότι η Πλατφόρμα 2010 επιθυμεί να έχει διακριτό ρόλο και η Ανάσα ουσιαστικά εκπροσωπείται από πρώην συνιστώσες (ΚΟΕ, ΑΚΟΑ κ.ά.) που δεν θα παραδώσουν τα όπλα, δυσκολεύει τα «παζάρια» για τον Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τουλάχιστον οι προεδρικοί θα βρουν κάποια κοινή συνισταμένη, καθώς για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα μέτωπα είναι πολλά και ανοικτά, όποτε θα θελήσει πρωτίστως να ικανοποιήσει τους «δικούς» του.

Aλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα