Ο «Ερωτόκριτος» χορεύει μπλουζ!

Ο ποιητικός λόγος του Βιτσέντζου Κορνάρου και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «παντρεύεται» με τους ρυθμούς της τζαζ και των μπλουζ, και ταξιδεύει σε ελληνικά μέρη που θυμίζουν κάτι από την εποχή της Αναγέννησης. Πίσω από το τολμηρό εγχείρημα βρίσκεται ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, ο οποίος προτείνει νέους μουσικούς δρόμους δίνοντας σύγχρονο χαρακτήρα σε κλασικά αριστουργήματα του 17ου αιώνα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο «Ερωτόκριτος», που αποτελεί τον κύριο κορμό της παράστασης, αλλά και γνωστά έργα του Σαίξπηρ, όπως τα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», Τρικυμία» και «Οπως σας αρέσει».

Η παράσταση «Erotokritos in blues / Shakespeare in love» θα περιοδεύσει τον Αύγουστο ξεκινώντας από το Sani Festival στη Χαλκιδική και καταλήγοντας στο Μουσείο της Υδρας. Η επιλογή των χώρων δεν έγινε τυχαία. «Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα επικοινωνήσω τη δουλειά μου με τον κόσμο. Μελετώ τα πάντα με μεγάλη προσοχή» λέει ο Δημήτρης Μαραμής στη «δημοκρατία».

«Τα μέρη όπου θα δοθούν οι συναυλίες μας μοιάζουν με ένα είδος σκηνικού, το οποίο ταιριάζει με το παραμύθι που περιέχεται σε αυτήν την παράσταση. Μέσα απ’ αυτό το παραμύθι θα εκμαιεύσουμε το αίσθημα, τη συγκίνηση, την εικόνα, την ιστορία, τα πάντα… Το μεσαιωνικό καστράκι στη Χαλκιδική, το Μουσείο της Υδρας, το ανοιχτό θέατρο της Καμένης Χώρας στα Μέθανα, αλλά και τα υπόλοιπα μέρη που θα εμφανιστούμε εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό».

Η παράσταση «Erotokritos in blues / Shakespeare in love» είναι ένα ρεσιτάλ τραγουδιών και ορχηστρικών κομματιών του συνθέτη, με κεντρικό πυρήνα τον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου. «Με το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησα να ασχολούμαι λόγω της συνεργασίας μου με τον Στάθη Λιβαθινό, ο οποίος -ως γνωστόν- το ανέβασε στο Ακροπόλ σε μουσική δική μου» συνεχίζει ο κ. Μαραμής, ο οποίος βραβεύτηκε κιόλας γι’ αυτή τη δουλειά του.

«Αυτήν τη στιγμή γράφεται ένα ολοκαίνουργιο έργο. Είναι μια μείξη μουσικών ειδών με τη δική μου υπογραφή πάνω στον κλασικό δεκαπεντασύλλαβο του Κορνάρου. Στις τζαζ και μπλουζ μελωδίες έχουν ενσωματωθεί επίσης ρυθμοί από την κρητική μουσική παράδοση και όχι μόνο. Δεν είναι απλώς ένας κύκλος τραγουδιών, αλλά ένα τζαζ και μπλουζ μιούζικαλ, του οποίου ένα ολοκληρωμένο μέρος θα παρουσιαστεί στις συναυλίες που θα δώσουμε. Πρόκειται δηλαδή για ένα έργο σε εξέλιξη που κάποια στιγμή θα παρουσιαστεί αυτόνομα» αναφέρει.

Στην παράσταση «Erotokritos in blues / Shakespeare in love» συμμετέχουν δύο νέοι, πολλά υποσχόμενοι, καλλιτέχνες, η Κορίνα Λεγάκη και ο Θοδωρής Βουτσικάκης. «Στηρίζω με μεγάλη σιγουριά την επιλογή αυτών των δύο παιδιών» λέει ο Δημήτρης Μαραμής. «Είναι πολύ ικανοί και ταλαντούχοι καλλιτέχνες με ήθος. Δουλεύουν σκληρά και μπορούν να υπηρετήσουν πολλά είδη μουσικής. Προσωπικά, έχω εμμονή να συνεργάζομαι περισσότερο με νέους, παρά με φίρμες» καταλήγει.

Αφιέρωμα στον Σαίξπηρ

Την περίοδο, κατά την οποία στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα γραφόταν η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, στην ελισαβετιανή Αγγλία ο Σαίξπηρ έβαζε την υπογραφή του στην ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Το δεύτερο μέρος της παράστασης, λοιπόν, είναι αφιερωμένο σ’ εκείνον. «Ως λάτρης και του Σαίξπηρ θα παρουσιάσω υλικό από δουλειές που έχω κάνει στο θέατρο την περίοδο που ήμουν ακόμη φοιτητής στη Βρετανία. Ηταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν έγραψα μουσική για το “Οπως σας αρέσει” και ορισμένα άλλα έργα του. Εχοντας αυτό το υλικό, αποφάσισα να το εντάξω στην εν λόγω τζαζ και μπλουζ παράσταση. Ο λόγος δεν ήταν μόνο καλλιτεχνικός, αλλά και εθνικός. Ηθελα να κλείσω πονηρά το μάτι δείχνοντας ότι, παρά τον ζυγό της σκλαβιάς, εκείνη την εποχή γράφονταν αριστουργήματα και στην Ελλάδα».

 

Info: Το «Erotokritos in blues / Shakespeare in love» κάνει πρεμιέρα στο Sani Festival στη Χαλκιδική στις 3 Αυγούστου.

Ηλίας Μαραβέγιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα