Το ΙΚΑ κόβει το ΕΚΑΣ 1.624 συνταξιούχων!

Το ΙΚΑ κόβει το ΕΚΑΣ από 1.624 συνταξιούχους. Ο λόγος είναι ότι ύστερα από διασταυρώσεις στοιχείων που πραγματοποίησε η ΗΔΙΚΑ διαπιστώθηκε ότι οι παραπάνω συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις οι οποίες αθροιστικά υπερβαίνουν τα 850 ευρώ τον μήνα, που είναι και το ανώτατο όριο υποβολής του ΕΚΑΣ. Ο εντοπισμός αυτός έγινε καθώς τώρα πια η ΗΔΙΚΑ έχει πρόσβαση στις συντάξεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων, κύριες και επικουρικές, μέσω του συστήματος Ηλιος. Ετσι, βρέθηκε ότι υπήρχαν συνταξιούχοι του ΙΚΑ που έπαιρναν το ΕΚΑΣ, αλλά ταυτόχρονα εισέπρατταν σύνταξη και από άλλο ασφαλιστικό φορέα. Ετσι, ξεπερνούσαν το ανώτατο όριο των 850 ευρώ τον μήνα, αλλά έως τώρα αυτό δεν μπορούσε να εντοπιστεί από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα στη χώρα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, η διακοπή χορήγησης του ΕΚΑΣ θα πραγματοποιηθεί άμεσα, δηλαδή από την επόμενη κιόλας καταβολή σύνταξης, η οποία πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη, στις 30 Ιουλίου.

Ταυτόχρονα όμως σημειώνεται στην εγκύκλιο ότι θα υπάρξει ειδικός έλεγχος για τις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχων για να διαπιστωθεί το χρονικό διάστημα που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 850 ευρώ τον μήνα.

Σε ισχύ

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο όριο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, σύμφωνα με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στον νόμο 3996, που αφορούσε την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ). Αυτό σημαίνει ότι το ΙΚΑ πρόκειται να αναζητήσει άμεσα από τους έως τώρα δικαιούχους του ΕΚΑΣ τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που εισέπραξαν για χρονικό διάστημα έως και δυόμισι έτη.

Σημειώνεται ότι ήδη από τον περασμένο μήνα η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ανακοινώσει ότι έκοψε το ΕΚΑΣ από 36.560 δικαιούχους. Ο λόγος είναι ότι οι 13.549 από αυτούς είχαν υπερβεί το εισοδηματικό όριο που έχει τεθεί, ενώ άλλοι 23.011 συνταξιούχοι είχαν υποβάλει ελλιπή μηχανογραφικά στοιχεία. Οι περιπτώσεις αυτές πρόκειται να επανεξεταστούν μία προς μία το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου και όπου βρεθεί ότι έχει γίνει λάθος από το ΙΚΑ, τότε θα αποφασιστεί επαναχορήγηση του επιδόματος.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα