ΟΑΕΔ: Τον Αύγουστο αιτήσεις για τις 50.000 θέσεις εργασίας!

Προκηρύσσεται τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που πρόκειται να απασχολήσει έως 50.000 ανέργους, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Οι σχετικές απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να υπογραφούν άμεσα, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, με στόχο αμέσως μετά να γίνουν οι ανακοινώσεις του προγράμματος, που θα περιέχουν λεπτομερείς αναφορές στους όρους και στη διαδικασία υλοποίησής του. Στόχος είναι να ξεκινήσει η σχετική υποβολή αιτήσεων ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί όσο γίνεται περισσότερο η διαδικασία. Το κονδύλι που πρόκειται να εκταμιευτεί θα φτάνει τα 170.000.000 ευρώ και αποτελεί κεφάλαιο του ΕΣΠΑ, το οποίο αρχικά ήταν προγραμματισμένο να αξιοποιηθεί για δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ομως η δραματική αύξηση της ανεργίας (από 11,8% που ήταν τον Απρίλιο του 2010, εκτινάχθηκε στο 26,9% τον Απρίλιο του 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ανάγκασαν το κυβερνητικό επιτελείο να αποφασίσει τα παραπάνω κονδύλια να αξιοποιηθούν τελικά για δράσεις στήριξης της απασχόλησης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί από δήμους αλλά και από δημόσιους φορείς (π.χ. δημοτικές εταιρίες). Το αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας γενικών καθηκόντων για διάστημα έως πέντε μήνες και με μισθό που δεν θα υπερβαίνει τα 500 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο ΟΑΕΔ, οι θέσεις αυτές θα μπορούν να αφορούν τους εξής τομείς:

-Δασοπροστασία, αναδάσωση και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους.

-Σίτιση σε ολοήμερα σχολεία σε φτωχές περιοχές της χώρας.

-Εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές.

-Οδική ασφάλεια μαθητών.

-Εργασία σε Κοινωνικά Παντοπωλεία.

-Συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού.

-Προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, η φροντίδα στο σπίτι σε ηλικιωμένους ανθρώπους χωρίς οικογένεια.

-Δράσεις διατήρησης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια περιοχή.

-Εργα που αφορούν τη συντήρηση ή την κατασκευή δημόσιων υποδομών ή αθλητικών υποδομών.

-Καθαρισμός παραλιών, καθαριότητα παράκτιων περιοχών, μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και καθαρισμοί σε ρέματα και γενικότερα έργα που στόχο έχουν την αποκατάσταση οικοσυστημάτων και την προστασία, τη διαχείριση και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας.

Οι δικαιούχοι θα προκύψουν μέσα από μοριοδότηση, η οποία θα γίνεται με ανώτατο όριο τους 36 μήνες ανεργίας. Οσοι είναι άνεργοι έως 12 μήνες θα παίρνουν ένα μόριο για κάθε μήνα. Σε ανέργους από 12 έως 24 μήνες θα δίνεται 1,5 μόριο τον μήνα και σε ανέργους από 24 έως 36 μήνες θα δίνονται δύο μόρια τον μήνα. Επιπλέον μόρια θα δίνονται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών κάθε οικογένειας, της οποίας ένα μέλος επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα