Mνημόνιο 2 για Κύπρο!

To επικαιροποιημένο μνημόνιο της Κύπρου, που ετοίμασε η τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης, βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Η μελέτη του Μνημονίου θα γίνει το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει τις δικές του παρατηρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με την επικείμενη έκθεση αξιολόγησης εφαρμογής του Μνημονίου από την τρόικα. «Βρισκόμαστε στην τελική διαβούλευση και συνεπώς αυτό που συνιστώ είναι ελάχιστη υπομονή και ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν τα τελικά πορίσματα» δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος. Ταυτόχρονα, ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε το περίγραμμα νέας πολιτικής κοινωνικής πρόνοιας.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το ύψος του εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος θα καθορίζεται με επιστημονικά κριτήρια από τη Στατιστική Υπηρεσία σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Δικαιούχοι λήπτες του εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος θα είναι επί μακρόν άνεργοι, άνεργοι πτυχιούχοι, αυτοεργοδοτούμενοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και κάθε πολίτης το εισόδημα του οποίου θα είναι χαμηλότερο από το όριο που θα καθοριστεί.

Εν τω μεταξύ, χθες, αναμενόταν να κλειδώσει το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου και επιταχύνονται όλες οι διαδικασίες για να βγει το πιστωτικό ίδρυμα από το καθεστώς εξυγίανσης στις 31 Ιουλίου.

Η Κεντρική Τράπεζα ως η Αρχή εξυγίανσης, σε συνεργασία με την τρόικα, επεξεργάζεται με κάθε λεπτομέρεια τα στοιχεία αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου, της «καλής» Λαϊκής και στη συνέχεια της «κακής» Λαϊκής, που έχουν παραδοθεί από τον ελεγκτικό οίκο KPMG Λονδίνου, για να καταλήξουν στον νέο ισολογισμό και στο τελικό bail in των ανασφάλιστων καταθέσεων, το οποίο υπολογίζεται ότι δεν θα είναι πάνω από 50%.

Ο τέως πρόεδρος της Λαϊκής υποστήριξε χθες ότι οι τεράστιες εκροές καταθέσεων, όταν έκλεισαν οι τράπεζες στις 16 Μαρτίου, μετά την απόφαση του Eurogroup, έγιναν μέσω διαδικτύου, αφού η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν έδωσε οδηγίες για άμεσο κλείσιμο του ηλεκτρονικού συστήματος τραπεζικών συναλλαγών.

Ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ήταν να κλείσει το σύστημα μόλις επιτεύχθηκε η συμφωνία, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ωστόσο, είπε, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έδωσε οδηγίες για κλείσιμο του συστήματος το απόγευμα του Σαββάτου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα