Οι υπάλληλοι σε μετρό και τραμ στο «τρένο» των αποχωρήσεων!

Οι εταιρίες των συγκοινωνιακών μέσων σταθερής τροχιάς και όχι μόνο, οι εργαζόμενοι στην πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία, οι οποίοι, αφού πήραν πολύ υψηλές αποζημιώσεις όταν ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρία, στη συνέχεια μετατάχθηκαν σε άλλα υπουργεία, τα ΕΛ.ΤΑ., ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο της κυβέρνησης για την άντληση προσωπικού, που θα μπει στο δεύτερο κύμα της κινητικότητας τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά και στο τέλος του χρόνου. Αλλωστε, η μνημονιακή απαίτηση είναι συγκεκριμένη: 12.500 υπάλληλοι μέχρι τέλους του Σεπτεμβρίου, από τους οποίους οι πρώτοι 4.250 έχουν ήδη μπει και άλλοι 12.500 έως το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η “κυριακάτικη δημοκρατία”, υπόψη της κυβέρνησης έχει τεθεί πρόταση για την άμεση αξιολόγηση του προσωπικού και στις εταιρίες των συγκοινωνιακών μέσων σταθερής τροχιάς μετρό, τραμ κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πιέσεις για την αξιολόγηση των υπαλλήλων στους συγκεκριμένους οργανισμούς, με στόχο την απομάκρυνση υπαλλήλων, καθώς την τελευταία 10ετία έχουν καταγραφεί δεκάδες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν εκτός ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, στο στόχαστρο μπαίνουν και χιλιάδες υπάλληλοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι, αφού έλαβαν παχυλές αποζημιώσεις, μετατάχθηκαν σε υπουργεία, όπως το Πολιτισμού, το Υποδομών και το Παιδείας. Δεν αποκλείεται, πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από τον Σεπτέμβριο να ανοίξει συζήτηση για την άμεση αξιολόγηση μεγάλων οργανισμών, όπως είναι το ΙΚΑ, που διαθέτει 7.000 προσωπικό, και ο ΟΑΕΔ, με προσωπικό που αγγίζει τους 4.500 υπαλλήλους, όπου το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάει ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλος αριθμός εργαζομένων που μπορεί να μπουν σε καθεστώς κινητικότητας.

Εν τω μεταξύ, τα βασικά νούμερα του δεύτερου κύματος δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα τον προσεχή Σεπτέμβριο, συμπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους πρώτους 12.500, κομμάτι των οποίων αναμένεται να βρεθεί εκτός Δημοσίου, συζητήθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα, με στόχο να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση έχει καταλήξει για το πρώτο κύμα των 4.260 διαθέσιμων υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα μέχρι τέλους του μήνα, οι οποίοι, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα προέρχονται από την κατάργηση 1.976 θέσεων εκπαιδευτικών στην τεχνική εκπαίδευση, από τους σχολικούς φύλακες (2.234) και από 50 οδηγούς και τεχνικούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για τους εναπομείναντες 8.296 «διαθέσιμους» υπαλλήλους του Σεπτεμβρίου έχουν «κλειδώσει» οι 3.496 δημοτικοί αστυνομικοί. Την ίδια στιγμή, τα υπουργεία, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, επεξεργάζονται σενάρια σύμφωνα με τα οποία θα εξευρεθούν τα υπόλοιπα 4.800 «ονοματεπώνυμα» υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα, ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί θα αξιοποιηθούν και για τον δεύτερο γύρο των υπόλοιπων 12.500 διαθεσιμοτήτων που πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Δεκέμβριο, αλλά και τις 2.000 υποχρεωτικές απομακρύνσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τέλους του 2013.

Η λίστα των υπουργείων

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «κυριακάτικη δημοκρατία», ήδη υπάρχουν υπουργεία που έχουν καταλήξει σε πρώτη «δεξαμενή» των δημοσίων υπαλλήλων.

– 400 υπάλληλοι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (πολιτικό προσωπικό).

– 1.350 υπάλληλοι από το υπουργείο Υγείας, όπως έχει ανακοινώσει ήδη ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

– 2.000 υπάλληλοι από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

– 120 υπάλληλοι από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

– 150 υπάλληλοι από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του υπουργείο Πολιτισμού.

– 140 υπάλληλοι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

– 500 υπάλληλοι από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

100 υπάλληλοι από το υπουργείο Τουρισμού.

Οι αγροφύλακες και οι άλλοι «υποψήφιοι»

Την ίδια στιγμή, ήδη υπάρχουν οι πρώτες «δεξαμενές» και για την κινητικότητα άλλων 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος Δεκεμβρίου, όπως έγραψε η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

1. Η κατάργηση Διευθύνσεων και Τμημάτων στην εταιρία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., στην οποία έχουν συγχωνευτεί η ΔΕΠΑΝΟΜ, ο ΟΣΚ και η Θέμις Κατασκευαστική. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει ότι στη νέα εταιρία δεν έχει εφαρμοστεί νέο οργανόγραμμα και συζητείται η κατάργηση των δομών του πρώην ΟΣΚ, απ’ όπου αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 350 υπάλληλοι (κυρίως πολιτικοί μηχανικοί), προκειμένου να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ δεν αποκλείονται και οι απολύσεις, καθώς η κατάργηση οργανικών θέσεων αφορά ανώνυμη εταιρία του Δημοσίου.

2. Οι 1.000 υπάλληλοι των Διευθύνσεων Υγείας από τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, με στόχο να μετακινηθούν σε περιφέρειες και δήμους, παράλληλα με τη μεταφορά της αρμοδιότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

3. 400 υπάλληλοι του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που συγχωνεύτηκε με τον ΟΑΕΔ, για τους οποίους προτείνεται να τεθούν σε κινητικότητα, για να μεταφερθούν σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες.

4. Οι 1.956 καθηγητές Ολυμπιακής Παιδείας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι γυμναστές και είχαν προσληφθεί το 2004, ενώ μονιμοποιήθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού.

5. Οι 600 εργαζόμενοι του πρώην ΙΓΜΕ, που μετακινήθηκαν στο ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μεταφερθούν σε περιφέρειες ή δήμους.

6. 1.270 αγροφύλακες, οι οποίοι σήμερα απασχολούνται ως δασοφύλακες στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

7. Οι υπάλληλοι των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπαθών (ΤΑΣ), που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα (Καλαμάτα, Κοζάνη, Πύργο Ηλείας κ.α.) και δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.

8. 700 από τους 1.500 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν προσέρχονται στις αίθουσες επικαλούμενοι διάφορους λόγους (ψυχολογικούς, ιατρικούς κ.λπ.).

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα