Αποζημιώσεις: Σε κρίση ειλικρινίας ο Βενιζέλος

Με οιονεί παραδοχή ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε όχι απλά διεκδίκησε αλλά ούτε καν έθεσε σοβαρά το θέμα του κατοχικού δανείου στη γερμανική κυβέρνηση έμοιαζε η χθεσινή τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας της Βουλής. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα, ο κ. Βενιζέλος περιορίστηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τους κ. Βεστερβέλε και Σόιμπλε, αποφεύγοντας να μιλήσει για τα πεπραγμένα Παπανδρέου, ενώ προκάλεσε τεράστια αίσθηση παραδεχόμενος ότι ποτέ η Γερμανία δεν συνδύασε το θέμα του κατοχικού δανείου με το Μνημόνιο ή εκβίασε την Ελλάδα ότι, αν θέσει τέτοιο θέμα, δεν θα πάρει τις δόσεις.

«Ποτέ δεν συνδυάστηκε το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου με τη διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα στήριξης και για το δάνειο. Και ούτε μας έχει τεθεί κάποιο θέμα. Δεν ετέθη, διότι, αν ετίθετο, η αντίδρασή μας θα ήταν απόλυτη, διότι η προσβολή του ελληνικού λαού θα ήταν απόλυτη και όταν ο ελληνικός λαός υφίσταται τις θυσίες που υφίσταται, δεν μπορεί να διανοηθεί ότι μπορεί κάποιος να του αμφισβητήσει τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής του ακεραιότητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Κατά πολλούς η δήλωση αυτή προκαλεί μείζον θέμα για όσα δεν έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί εκ του αποτελέσματος προκύπτει μεν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε θέσει το θέμα -ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τον Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα όταν πρέπει!-, ενώ από την άλλη προκύπτει το αναπάντητο ερώτημα «αφού η Γερμανία δεν έθεσε συνδυαστικά το κατοχικό δάνειο με το Μνημόνιο, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προστάτευσε ούτε στο ελάχιστο τα συμφέροντά της;».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις, επικαλούμενος τον δημόσιο χαρακτήρα της συνεδρίασης. Αποκάλυψε, ωστόσο, ότι τον Σεπτέμβριο αρχίζει νέος γύρος συνομιλιών για το Σκοπιανό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα