Βουτιά μέχρι 700 μόρια οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ!

Σε καθοδική τροχιά κινούνται οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σε λιγότερο από έναν μήνα, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Οι αρχικές εκτιμήσεις, μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων, επιβεβαιώνονται τόσο από τις βαθμολογίες των υποψηφίων όσο και από τις επιλογές τους κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων.

Φέτος, λοιπόν, οι πτωτικές τάσεις θα πλήξουν τις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές, ακόμα και τις περιζήτητες, ενώ θα ευνοηθούν τα τμήματα κεντρικών τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς και αυτά στα οποία απαιτείται εξέταση σε Ειδικά Μαθήματα.

Ετσι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν ΑΕΙ στα οποία οι επιτυχόντες θα εισαχθούν με βαθμολογία οριακά στη βάση (12.000 μόρια) και ΤΕΙ των οποίων οι βάσεις θα εκτοξευθούν.

Ειδικότερα, στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) από το γενικότερο κλίμα κατάρρευσης των βάσεων δεν φαίνεται να ξεφεύγουν ούτε οι Νομικές, οι οποίες, ανάλογα με την έδρα τους, θα έχουν απώλειες από 100 έως 400 μόρια.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις υπόλοιπες σχολές (Ψυχολογίες, Φιλολογικές, Παιδαγωγικές) που παραδοσιακά συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των διαγωνιζομένων. Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η πτώση (έως και 500 μόρια) στις σχολές του δεύτερου Επιστημονικού Πεδίου (Θετικές Επιστήμες) ειδικά για τις Φυσικομαθηματικές της περιφέρειας. Στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) οι Ιατρικές Σχολές θα σταθούν, όπως όλα δείχνουν, στο ύψος των περιστάσεων, αν και για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια δεν αποκλείεται να πέσουν κάτω από τα 19.000 μόρια.

Την κατηφόρα προβλέπεται να παίρνουν και τα υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου (Τεχνολογικές Επιστήμες), με τις βάσεις τους να υποχωρούν έως και 500 μόρια. Τέλος, στο πέμπτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης) αναμένεται κυριολεκτικά «βουτιά» των βάσεων στα περισσότερα τμήματα. Η πτώση φαίνεται ότι θα ξεκινά τουλάχιστον από τα 300 μόρια και θα φτάνει ακόμα και τα 700, ακόμα και σε τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής κ.λπ.). Φωτεινή εξαίρεση του πανεπιστημιακού χάρτη αποτελούν οι Στρατιωτικές Σχολές, για τις οποίες εκτιμάται άνοδος των ήδη ψηλών βάσεών τους λόγω και της μείωσης του αριθμού των εισακτέων κατά 30%.

Από την άλλη πλευρά, τα τεχνολογικά τμήματα φαίνεται να ακολουθούν ανοδική πορεία στις βάσεις τους, που σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντυπωσιακή. Σε αυτά ανήκουν τα παραϊατρικά, τα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Η άνοδος των βάσεων στα ΤΕΙ εκτιμάται ότι θα εξαλείψει το φαινόμενο της εισαγωγής σε αυτά υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ακόμα και μικρότερες των 6.000 μορίων.

Σημειώνεται ότι η γενικότερη αυξητική τάση που διαφαίνεται στα τεχνολογικά ιδρύματα θα τραβήξει προς τα πάνω ακόμα και τα τμήματα που είχαν πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

Οι αδικημένοι, για πολλούς λόγους, των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.). Αφενός μεν γιατί δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ με τα θέματα που επέλεξε η Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή, αφετέρου δε επειδή ο ανταγωνισμός με τους υποψηφίους από τα γενικά λύκεια για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι πάρα πολύ σκληρός. Δεδομένων των κακών επιδόσεων και των χαμηλών βαθμολογιών που συγκέντρωσαν οι μαθητές της γενικής κατηγορίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα στραφούν σε τεχνολογικά τμήματα, σε αυτά δηλαδή όπου εισάγονται οι επιτυχόντες των ΕΠΑ.Λ. Την ίδια ώρα, ακριβώς επειδή οι βάσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τις προτιμήσεις των υποψηφίων, αρκετά χαμηλόβαθμα ΤΕΙ θα δουν τις βάσεις τους να κινούνται ανοδικά. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η αύξηση αυτή αναμένεται να αγγίξει τα 7.000 μόρια.

Αρίστευσαν στα Ειδικά Μαθήματα

Μπορεί οι υποψήφιοι να τα βρήκαν σκούρα στα μαθήματα Κατεύθυνσης και Γενικής Παιδείας, ωστόσο τα Ειδικά Μαθήματα, για όσους επέλεξαν να διαγωνιστούν σε αυτά, αποδείχθηκαν «εύκολη υπόθεση». Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ότι στα πέντε από τα εννέα Ειδικά Μαθήματα αυξήθηκαν σημαντικά οι αριστούχοι, αλλά και ο αριθμός των μαθητών που ξεπέρασαν τη βάση του «10». Ετσι, άνοδος των βάσεων αναμένεται στα Τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι μόνο λόγω των καλών βαθμολογιών αλλά συνυπολογίζοντας και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων. Ανοδος αλλά όχι ανάλογου επιπέδου προβλέπεται και για τα Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Γερμανικής Φιλολογίας, μια και τα εν λόγω γνωστικά αντικείμενα συμπληρώνονται στο μηχανογραφικό ως δεύτερη και τρίτη επιλογή μετά τα Τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας.

Με κριτήριο την πόλη και όχι τη Σχολή στο μηχανογραφικό!

Και φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι υποψήφιοι συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους δελτίο με μοναδικό γνώμονα οι σπουδές τους να επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο το οικογενειακό εισόδημα. Τα τμήματα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λπ.) έχουν την τιμητική τους, ενώ αυτά της περιφέρειας φαίνεται να μένουν στα αζήτητα. Αντί δηλαδή να επιλέξουν γνωστικά αντικείμενα που προσελκύουν το ενδιαφέρον τους, προτίμησαν αυτά που θα τους επιτρέψουν να μείνουν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής στα περιφερειακά ΤΕΙ, στα οποία αναμένεται σημαντική πτώση έως και 700 μορίων.

Σύμφωνα με τις προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο μηχανογραφικό δελτίο, σταθερές αξίες παραμένουν οι Ιατρικές και οι Νομικές Σχολές, οι οποίες επιλέχθηκαν από τη συντριπτική πλειονότητα των μαθητών. Στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο έδαφος κερδίζουν τα Ξενόγλωσσα Τμήματα (Αγγλικής, Γερμανικής, Γαλλικής), ενώ στο δεύτερο τα Τμήματα Γεωπονίας «τραβάνε» τους επιτυχόντες. Οι Ιατρικές Σχολές, συμπεριλαμβανομένων των Οδοντιατρικών και των Κτηνιατρικών, συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων όσων δηλώνουν σχολές στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο. Στο τέταρτο και το πέμπτο Πεδίο τα Τμήματα Πληροφορικής, Μηχανολογίας και Λογιστικής, αντιστοίχως, είναι αυτά για τα οποία θα κονταροχτυπηθούν οι υποψήφιοι προκειμένου να κερδίσουν μια θέση.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα