Τα νοσοκομεία μπαίνουν στο χειρουργείο

Εως τις 16 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κινητικότητα των 1.618 εργαζομένων στα εννέα νοσοκομεία του ΕΣΥ (πέντε στην Αθήνα και τέσσερα στη Θεσσαλονίκη), που αλλάζουν χρήση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο αλλαγής χρήσης, το οποίο ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, τα πέντε νοσοκομεία της Αττικής που μετατρέπονται σε Κέντρα Υγεία Αστικού Τύπου, Χρονιών Παθήσεων και Κέντρα Αποκατάστασης στην Αττική είναι το Πατησίων, το Αμαλία Φλέμιγκ, η Πολυκλινική, το Σπηλιοπούλειο και το Αγία Βαρβάρα.

Σε κινητικότητα τίθενται επίσης 10 εργαζόμενοι από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, 1.618 εργαζόμενοι από τα παραπάνω νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και 210 γιατροί του ΙΚΑ μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης, τίθενται άμεσα σε κινητικότητα για το 2013. Το πλήρες χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της κινητικότητας έχει ως εξής:

-Στις 13 Αυγούστου αρχίζει η συλλογή του υλικού της αξιολόγησης των φορέων από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.

-Στις 23 Αυγούστου εκδίδεται ο ονομαστικός κατάλογος με τους εργαζομένους, οι οποίοι τίθενται σε κινητικότητα.

-Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου οι εργαζόμενοι υπό κινητικότητα καταθέτουν τις προτιμήσεις τους για την τοποθέτησή τους σε όμορα νοσοκομεία.

-Στις 31 Αυγούστου ξεκινά η κυρίως διαδικασία της κινητικότητας.

-Στις 16 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των υπό κινητικότητα εργαζομένων στις νέες θέσεις τους.

Το σχέδιο αλλαγής ρόλου των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ (Αττική)

Το σχέδιο αναμόρφωσης της λειτουργίας νοσοκομείων Αττικής, εκτός από τις μετακινήσεις του προσωπικού, περιλαμβάνει και το κλείσιμο δεκάδων κλινικών, οι οποίες μεταφέρονται σε άλλα θεραπευτήρια της Αττικής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το Νοσοκομείο Πατησίων, όπου θα λειτουργούν μόνο τα Εξωτερικά Ιατρεία και η Μονάδα Λιθοτριψίας.

Οι 199 εργαζόμενοι του εν λόγω θεραπευτηρίου πρόκειται να ενισχύσουν κυρίως το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», που θα τεθεί σε πλήρη εφημερία, και το Παμμακάριστος, που θα τεθεί σε μερική εφημερία.

Ακόμη, το Πατησίων στεγάζεται σε δύο κτίρια, ένα μισθωμένο και ένα ιδιόκτητο. Το ιδιόκτητο θα δοθεί στον ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα θα εξυπηρετήσει ανάγκες του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά κτιριακά προβλήματα.

-Η Πολυκλινική Αθηνών μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και Χρόνιων Νοσημάτων. Παραμένει η Μονάδα Εμφραγμάτων, ενώ δημιουργείται μία Καρδιολογική Κλινική και μία Παθολογική Μονάδα Αποθεραπείας. Επιπλέον οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Πολυκλινική για την έκδοση πιστοποιητικών υγειονομικής φύσεως.

Οι 331 εργαζόμενοι και οι 15 Κλινικές (Παθολογική, Ενδοκρινολογική Γαστρεντερολογική, Νευρολογική κ.λπ.) μεταφέρονται στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Λαϊκό, Θριάσιο, Τζάνειο.

-Το Σπηλιοπούλειο «Αγία Ελένη» μετατρέπεται σε Χρόνιων Παθήσεων Τελικού Σταδίου (Παθολογικός Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας). Δημιουργείται Κέντρο Ακτινοθεραπείας και Εξωτερικά Ιατρεία μιας μέρας για έκδοση πιστοποιητικών. Οι 76 εργαζόμενοι μεταφέρονται σε όμορα νοσοκομεία.

-Το Αμαλία Φλέμιγκ από γενικό νοσοκομείο μετατρέπεται σε Μονάδα Αποκατάστασης, δημιουργείται Κλινική Ημερήσιας Νοσηλείας και θα λειτουργούν Εξωτερικά Ιατρεία.

Ακόμη το εν λόγω νοσοκομείο θα ενισχύσει τον βόρειο άξονα της Αττικής, με τη διασύνδεση των θεραπευτηρίων Σισμανόγλειο – Φλέμιγκ – Παίδων Πεντέλης. Επίσης το Φλέμιγκ θα λειτουργήσει σε καθεστώς μερικής εφημερίας.

Οι 300 εργαζόμενοι και τα 12 Τμήματα (Ορθοπεδικό, Οφθαλμολογικό, Ενδοκρινολογικό, Πνευμονολογικό, Ουρολογικό κ.λπ.) μεταφέρονται στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο και Ογκολογικό «Αγιοι Ανάργυροι».

-Το Γ. Ν. Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου με Εξωτερικά Ιατρεία όλων των ειδικοτήτων. Στο νοσοκομείο παραμένουν η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που ενισχύεται και μπορεί να καλύψει επιπλέον έξι ασθενείς, η Αιματολογική Κλινική, η Αιμοδοσία, το Μικροβιολογικό Τμήμα, το Ακτινοδιαγνωστικό και το Τμήμα Φυσιοθεραπείας.

Οι ψυχολόγοι εντάσσονται στη Μονάδα Ανακουφιστικής Θεραπείας (Ιατρείο Πόνου, Ημερήσια Νοσηλεία, Μονάδα Κατ’ Οίκον Νοσηλείας). Επιπλέον θα δημιουργηθεί Μονάδα Χρόνιων Παθήσεων που θα λειτουργεί με το προσωπικό της κλινικής του Παθολογικού Τομέα.

Κλείνουν και μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας οι Α΄ και η Β’ Χειρουργικές Κλινικές, Ουρολογική, Οφθαλμιατρική, ΩΡΛ, Αναισθησιολογική, Κλινική Λοιμώξεων και Παιδοψυχιατρική. Οι 230 εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε νοσοκομεία του Πειραιά.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα