Μαθηματική λύση στον «εγκλεισμό»

Ελπίδα για όσους πάσχουν από το σύνδρομο εγκλεισμού (locked-in) δίνει νέα μελέτη επιστημόνων από τη Γερμανία, οι οποίοι κατάφεραν να βοηθήσουν ασθενείς να επικοινωνήσουν χρησιμοποιώντας τις κόρες των ματιών τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Φίλιπς του Μάρμπουργκ, οι οποίοι ανέπτυξαν μια τεχνική με τη βοήθεια των… μαθηματικών. Για την ακρίβεια, όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, αξιοποίησαν το γεγονός ότι κάθε φορά που βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος με ένα μαθηματικό πρόβλημα οι κόρες των ματιών διαστέλλονται αυτόματα.

Το σύνδρομο εγκλεισμού είναι μια σπάνια πάθηση, που εμφανίζεται συνήθως έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο ασθενής έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, όμως οι γραμμωτοί μύες του σώματός του παραλύουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επικοινωνήσει λεκτικά. Ωστόσο τα μάτια δεν επηρεάζονται από την παράλυση, γεγονός που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κατά τη μελέτη τους.

Σε αυτήν συμμετείχαν εθελοντές που δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας και οι οποίοι στην αρχή κλήθηκαν να λύσουν ένα μαθηματικό πρόβλημα, δίνοντας την απάντηση μόνο μετά την εμφάνιση της σωστής απάντησης (ναι ή όχι) σε μια οθόνη. Το τεστ αυτό έδειξε ότι το μέγεθος της κόρης αλλάζει όταν δίνεται η σωστή απάντηση.

Στη συνέχεια, η ίδια μέθοδος εφαρμόστηκε σε επτά άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο εγκλεισμού, το οποίο εμφανίστηκε έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες, σε πολλές περιπτώσεις μπορούσαν να καταλάβουν τις απαντήσεις μόνο από τις αλλαγές που παρατηρούσαν στα μάτια των ασθενών. «Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένα τόσο απλό τμήμα του οργανισμού όσο είναι οι κόρες των ματιών παρουσιάζει τόσο πολλές αντιδράσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιο πολύπλοκες πράξεις, όπως η επικοινωνία» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Βόλφγκανγκ Αϊνχάουζερ.

Τόνισε δε ότι οι παραπάνω αντιδράσεις παρατηρήθηκαν τόσο στους υγιείς εθελοντές όσο και στους ασθενείς, στους οποίους δεν χρειάστηκε να κάνουν καμία εκπαίδευση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Current Biology».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα