Ζέσταμα πριν από τον Λ. Οίκο με τα «λόμπι»

Με το καλημέρα ξεκινούν τις επαφές τους σήμερα στην Αμερική ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η ελληνική αποστολή, που θα λειτουργήσουν ως «προθέρμανση» της κρίσιμης συνάντησης που θα έχει αύριο Πέμπτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Σήμερα ο κ. Σαμαράς θα συμμετάσχει σε γεύμα του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, στο οποίο θα παρευρεθούν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμβουλοι ασφαλείας του Λευκού Οίκου και αναλυτές και διαμορφωτές γνώμης που ασχολούνται κυρίως με θέματα της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή θα πετάξουν στη Νέα Υόρκη, όπου θα παρατεθεί δεξίωση από επενδυτές και επιχειρηματίες στο Μανχάταν, ενώ θα υπάρξουν και συναντήσεις με τα δημοσιογραφικά επιτελεία των εφημερίδων «Washington Post» και «New York Times». Η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι θα έχει την ευκαιρία να πείσει τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης των ΗΠΑ αλλά και τους ισχυρούς επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα αλλάζει και ότι υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις σε ασφαλές περιβάλλον.

Στο Λευκό Οίκο

Η «μητέρα των διπλωματικών μαχών» για τον κ. Σαμαρά θα είναι η Πέμπτη, μια και στο πρόγραμμα εκείνης της ημέρας υπάρχουν οι συναντήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι (θα παραθέσει και γεύμα στην ελληνική αποστολή) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το ραντεβού στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ομπάμα. Στην ατζέντα των συναντήσεων βρίσκονται η οικονομία, η ενέργεια, τα εθνικά μας θέματα αλλά και η ανάδειξη της γεωστρατηγικής σημαντικότητας της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Σαμαράς θα επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας για τον αγωγό TAP, ενώ θα παρουσιάσει στον πρόεδρο Ομπάμα τα πρώτα στοιχεία των ερευνών για υδρογονάνθρακες που έχουν ξεκινήσει στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, ευελπιστώντας στο επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών. Παράλληλα θα υπογραμμίσει τη στρατηγική σημασία του νέου ενεργειακού χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή μας, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα