Δέσμευση Μπάιντεν για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη

Για τις ΗΠΑ αποτελεί βασικό συμφέρον η επιτυχία της Ελλάδας. Με αυτά τα λόγια ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, άνοιξε τα χαρτιά της αμερικανικής πολιτικής στο ελληνικό ζήτημα. Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο Νο2 της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζει τη στήριξή του στις προσπάθειες της Αθήνας για έξοδο από την κρίση και δεσμεύεται ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής συνταγής.

Σημειώνει, συγκεκριμένα, ότι η Ουάσινγκτον θα ενθαρρύνει την υιοθέτηση πολιτικών που μειώνουν την ανεργία στην ευρωζώνη, καθώς, όπως εξηγεί, η ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη ανάκαμψη της αμερικανικής.

Παράλληλα εκφράζει τη στήριξή του στην κυβέρνηση Σαμαρά και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι θα πιέσουν για την αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής συνταγής.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε επίσης σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα την εξεύρεση νέων ενεργειακών πηγών και ενθάρρυνε την Αθήνα να προχωρήσει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο που να διατηρεί την περιφερειακή συνεργασία, στην αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της.

Ο κ. Μπάιντεν, που διατηρεί δεσμούς με την ελληνική ομογένεια εδώ και δεκαετίες, προανήγγειλε πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού και χαρακτήρισε την Ελλάδα «ισχυρή φωνή» στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ χαιρέτησε τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που, όπως υπογράμμισε, μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής.

Τέλος, πρόσθεσε ότι η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας έχει μεγάλη σημασία και για τις δύο χώρες. Είναι μία ισχυρή εταιρική σχέση η οποία βασίζεται στις κοινές αξίες που μας καθιστούν όχι μόνο στενούς συμμάχους, αλλά καλούς φίλους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα