Φως από τον Ομπάμα

Φως από τον Ομπάμα. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη συνάντηση μίας ώρας που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (στο οβάλ γραφείο), έστειλε «τελεσίγραφο» στο Βερολίνο για την εφαρμογή μιας άλλης συνταγής, που δεν θα έχει στον πυρήνα της τη βίαιη λιτότητα, αλλά την ανάπτυξη. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, «δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λιτότητα σαν λύση. Πρέπει, εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή, να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Εκεί όπου υπάρχει εργασία υπάρχει παραγωγικότητα και, άρα, αυτές οι χώρες είναι ευκολότερο να μειώσουν το χρέος».

Παράλληλα, ο πλανητάρχης έβγαλε «οδηγία» για τη διαχείριση του χρέους, δηλώνοντας ότι είναι «σημαντικό να έχουμε σχέδιο» (υπονοώντας οτι σχέδιο δεν υπάρχει). Ο Αντώνης Σαμαράς άκουγε τον Αμερικανό πρόεδρο μπροστά στις κάμερες να δείχνει έναν άλλον δρόμο στο ελληνικό δράμα και μια εντελώς διαφορετική συνταγή από αυτήν του Βερολίνου. Το ερώτημα που προκύπτει μετά τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα είναι τριπλό:

1. Πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο και η τρόικα στην πρόταση Ομπάμα για αλλαγή του (λανθασμένου) φαρμάκου.

2. Πώς αυτός ο οδικός χάρτης που πρότεινε η αμερικανική πλευρά μπορεί να εφαρμοστεί ώστε να πάρει σάρκα και οστά η πολυπόθητη ανάπτυξη. (Εάν, δηλαδή, υπάρξουν αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους απελπισμένους από τη σκληρή λιτότητα των Μνημονίων Ελληνες.)

3. Ποιο είναι το σχέδιο για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, αφού σε αυτό υπάρχει διχογνωμία μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον.

Αναφερόμενος στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει κάνει τολμηρές ενέργειες για τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειωθεί το βάρος της Ελλάδας και να αποδεσμευτούν τα ταλέντα του λαού, αλλά και να γίνει ανταγωνιστικότερη η οικονομία. «Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σαμαράς είναι δεσμευμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, τόνισε ο Ομπάμα, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πετύχει.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος της χώρας του στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε από κοινού για την πρόληψη τρομοκρατικών απειλών».

«Συζητήσαμε για το ευρύτερο περιβάλλον σε Μεσόγειο και Βαλκάνια» συνέχισε ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας την ελπίδα να γίνουν θετικά βήματα για να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «με τις ΗΠΑ είμαστε κάτι περισσότερο από σύμμαχοι, καθώς έχουμε τις ίδιες αξίες για δημοκρατία – ελευθερία – ανεξαρτησία». Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός έχει περάσει δύσκολα, αλλά οι θυσίες του δεν έχουν πάει χαμένες.

«Θα πετύχουμε» τόνισε ο Αντ. Σαμαράς «και η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης. Κάνουμε συνεχείς προσπάθειες για να σταθεροποιήσουμε το αποσταθεροποιημένο περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η ανάπτυξη, με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, που αυτή τη στιγμή μαστίζονται από ανεργία σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης είναι και η εκμετάλλευση των φυσικών ενεργειακών αποθεμάτων σε συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ, που θα δώσει νέες διαστάσεις στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο».

Οσον αφορά τον γεωπολιτικό τομέα, απαντώντας στον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρωθυπουργος τόνισε πως «η περιοχή μας έχει πολλά προβλήματα, τα οποία θα προσπαθούμε να επιλύουμε πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

«Περιθώρια συνεργασίας και στο Κυπριακό»

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι με γνώμονα το διεθνές δίκαιο προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος: «Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας ακόμα και στο Κυπριακό. Ανοίγει ένα παράθυρο συννενόησης, αρκεί να μείνουμε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα και στις αποφάσεις του ΟΗΕ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ωστόσο η παράνομη μετανάστευση, οι εσωτερικές ταραχές σε γειτονικές χώρες, αλλά και το μείζον θέμα της τρομοκρατίας, είναι προβλήματα που επίσης χρήζουν αντιμετώπισης και λύσεων».

Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014, ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ πως «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρωθεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα