Αίγυπτος: Χάος και αμέτρητοι νεκροί!

«Η αιγυπτιακή δημοκρατία πεθαίνει με βίαιο τρόπο» σημείωναν οι «Financial Times» έπειτα από την πιο πολύνεκρη ημέρα στη σύγχρονη αιγυπτιακή Ιστορία, ενώ η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» έκανε λόγο για «τρομερή οπισθοδρόμηση» και για «άρνηση των κεκτημένων της επανάστασης του Ιανουαρίου του 2011».

Πράγματι o αιγυπτιακός στρατός δεν συνέτριψε μονάχα τους διαδηλωτές με τα καλάσνικοφ, όπως χαρακτήρισε τους ισλαμιστές υποστηρικτές του Μόρσι, «αλλά και την ίδια την αιγυπτιακή δημοκρατία» έγραφαν χθες αναλυτές. Η ουσία είναι ότι ο έλεγχος έχει πια χαθεί και από τις δυο μεριές. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ομολογούν απειλητικά ότι η οργή τους είναι «εκτός ελέγχου», ενώ παράλληλα η αιγυπτιακή μεταβατική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία. Σε ελεύθερη μετάφραση; Επίσημη κυβερνητική εξουσιοδότηση για ρίψη αληθινών σφαιρών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να αμύνεται σε περίπτωση που δέχεται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημόσιων κτιρίων και δημόσιας περιουσίας, μετέδωσε χθες η κρατική τηλεόραση.

Είχε προηγηθεί η πυρπόληση ενός κυβερνητικού κτιρίου σε προάστιο του Καΐρου μετά την αιματηρή επιχείρηση καταστολής τους, με πολλές εκατοντάδες νεκρούς – τουλάχιστον 575 είναι τα θύματα, σύμφωνα με το αιγυπτιακό Υπουργείο Υγείας, ενώ σε 2.200 υπολογίζονται κατά τις εκτιμήσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Τα επεισόδια και οι διαμαρτυρίες δεν περιορίζονται εντός των τειχών του Καΐρου. Οι συγκρούσεις και οι πυρπολήσεις πολλαπλασιάζονται και εκτός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Παράλληλα, εκατοντάδες οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας στην Αλεξάνδρεια, φωνάζοντας ως σύνθημα τη φράση «θα επιστρέψουμε και πάλι, στο όνομα των μαρτύρων μας».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν καλέσει υποστηρικτές τους σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για να «ανατρέψουν τους πραξικοπηματίες».

Από τη μεριά τους οι Αρχές της Αιγύπτου έχουν ήδη παραπέμψει 84 πρόσωπα από την πόλη του Σουέζ στους στρατιωτικούς εισαγγελείς, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών. Το θέμα μοιάζει να έχει πάψει να είναι ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Την αιματηρή επέμβαση των κυβερνητικών δυνάμεων για την απομάκρυνση των ισλαμιστών από το Κάιρο διαδέχτηκε η παραίτηση του αντιπροέδρου της Αιγύπτου, αρμόδιου για τις διεθνείς σχέσεις και νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. Με επιστολή στον μεταβατικό πρόεδρο Αντλί Μανσούρ υποστήριξε ότι υπήρχαν και ειρηνικοί τρόποι για την επίλυση της πολιτικής κρίσης και ότι εκείνος δεν θα συνεχίσει να φέρει την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί και τις επιπτώσεις των οποίων φοβάται. «Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μία σταγόνα αίμα» τόνισε.

Οπως επισήμαναν και οι «New York Times», «οι Αιγύπτιοι στρατηγοί έδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν την ικανότητα και προφανώς το συμφέρον να οδηγήσουν τη χώρα τους στη δημοκρατία». Αυτό αντιλήφθηκε προφανώς και ο νομπελίστας πολιτικός. Την ίδια ανικανότητα -σε συνδυασμό με τον φανατισμό τους- είχαν επιδείξει νωρίτερα και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Ανάμεσα όμως σε μια θρησκευτική δικτατορία και σε μια στρατιωτική τυραννία, το δίλημμα επιλογής είναι είτε ανύπαρκτο είτε απλώς δυσεπίλυτο. Και τότε η δημοκρατία-νεογνό θανατώνεται λόγω «γενετικών ανωμαλιών»…

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα