Φόβος για κρατική «άλωση» στα στρατιωτικά νοσοκομεία

Ανησυχία στους κύκλους των εν ενεργεία και των απόστρατων αξιωματικών έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της προθέσεως των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Αμύνης να εντάξουν στο σύστημα εφημεριών των κρατικών νοσοκομείων και τα στρατιωτικά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που μπορεί να ανακύψουν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή η κινητικότητα των γιατρών.

Η ανησυχία των στρατιωτικών είναι ότι το μέτρο αυτό μπορεί να ξεπεράσει το προβλεπόμενο δεκαπενθήμερο και να διαιωνιστεί, δημιουργώντας ακόμη μία δυσλειτουργία στην περίθαλψή τους. Επισημαίνουν ότι οι ίδιοι πληρώνουν, εκτός από τις κρατήσεις τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και ειδική κράτηση για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα αναλώσιμά τους. Η κράτησή αυτή ανέρχεται περίπου στο 50% όσων τους παρακρατούνται για περίθαλψη. Ομως αυτό δεν έχει εμποδίσει να χρησιμοποιούνται τα νοσοκομεία αυτά και για άλλες κατηγορίες πολιτών, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται η λειτουργία τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) και τα παραρτήματά του ανά την Ελλάδα, το οποίο έχει ενταχθεί πλήρως στο ΕΣΥ, και οι απόστρατοι, που πλήρωναν για όλο τους τον ενεργό βίο ειδική κράτηση για τη χρηματοδότησή του, σήμερα δεν έχουν καν προτεραιότητα για την εισαγωγή τους σε αυτό. Ο φόβος λοιπόν για το τι μπορεί να συμβεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι αβάσιμος.

Οι στρατιωτικοί αισθάνονται ότι πληρώνουν για παροχές τις οποίες στην πραγματικότητα δεν έχουν. Μάλιστα, η επέκταση της περιθάλψεως στα νοσοκομεία αυτά και άλλων κατηγοριών πολιτών (βουλευτές, πολιτικοί υπάλληλοι, απόστρατοι Σωμάτων Ασφαλείας κ.λπ.) έχει δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα, μια και τα Ταμεία τους, δηλαδή σήμερα ο ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν αποδώσει τα οφειλόμενα για την περίθαλψή τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ μόνο στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών διαμορφώνονται σε 12.000.000 ευρώ τον χρόνο κατά μέσο όρο.

Στο ίδιο νοσοκομείο, σε απόστρατο αξιωματικό που προσπάθησε να κλείσει ραντεβού με γιατρό για χρόνιο νόσημα, από τον Ιούνιο που το ζήτησε, του προσδιορίστηκε για τον Δεκέμβριο. Σε άλλη προσπάθεια για ραντεβού μια γιατρούς δύο ειδικοτήτων, που ήταν απαραίτητοι, τελικά στάθηκε αδύνατον να προσδιοριστεί ραντεβού.

Αυτό που συνήθως γίνεται είναι ότι συνιστάται στους ασθενείς να πάνε στα εξωτερικά ιατρεία, για τα οποία όμως απαιτείται ειδική καταβολή ειδικής συμμετοχής 3 ευρώ. Η εύλογη απορία είναι για ποιον λόγο πρέπει να καταβάλλουν και αυτή τη συμμετοχή, αφού προκαταβάλλουν για πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα 1% από το μέρισμά τους του αντιστοίχου Μετοχικού Ταμείου (απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης αρ. 50021/12 της 16 Μαρ. 1961).

Ευθύμιος Πέτρου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα