Το κόλπο των ασφαλιστικών με τα ακίνητα

Πιέσεις για νέο «χαράτσι» στο όνομα της τρόικας ασκούνται στην κυβέρνηση από τους ξένους ομίλους (γερμανικούς, γαλλικούς κ.λπ.) στα χέρια των οποίων περνούν σταδιακά οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες. Αυτήν τη φορά επιδιώκουν να φορτώσουν στα νοικοκυριά και την υποχρέωση της ασφάλισης της ακίνητης περιουσίας τους για μεγάλους καταστροφικούς κινδύνους, με το επιχείρημα ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει πλέον τους πόρους για να καταβάλλει αποζημιώσεις π.χ. σε περιπτώσεις σεισμών ή πλημμυρών.

Η υποχρεωτική ασφάλιση των σπιτιών έναντι του σεισμού, της πλημμύρας κ.λπ. σημαίνει νέα επιβάρυνση τουλάχιστον 150 ευρώ τον χρόνο για τους ιδιοκτήτες, η οποία προστίθεται στα τετραψήφια ποσά που πληρώνουν ήδη σε φόρους και τέλη. Επικαλούμενοι εν γένει την (αδιάφορη για το πώς επιβιώνουν οι Ελληνες) τρόικα, παράγοντες των ασφαλιστικών εταιριών επιδιώκουν από τη μια να «σωθεί» ο κλάδος από την παραγωγή αυξημένων ασφαλίστρων και από την άλλη να ελαχιστοποιηθεί η συμμετοχή του κράτους.

Το μοντέλο που συζητείται παραπέμπει στη δημιουργία ενός ταμείου, τη διαχείριση του οποίου θα έχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες και το οποίο θα ασφαλίζει υποχρεωτικά όλες τις κατοικίες, τουλάχιστον μέχρι ενός ορισμένου ποσού. Το ποσό της κάλυψης μπορεί να είναι π.χ. 100.000 ευρώ και το κόστος θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει το σχετικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για κάθε πράξη που συνοδεύει το ακίνητο. Το κόστος -με βάση τα δεδομένα της ασφάλισης που ισχύουν σήμερα στην ασφαλιστική αγορά- κυμαίνεται στο 1 με 1,5 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ασφαλιστικής κάλυψης, ήτοι 100-150 ευρώ.

Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης του ακινήτου στηρίζεται στο μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων για αστική ευθύνη. Και στην περίπτωση των ανασφάλιστων Ι.Χ. η τρόικα είχε δώσει (δήθεν) την εντολή.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των ακινήτων για φυσικές καταστροφές, η οποία ποσοστιαία είναι πολύ χαμηλή στη χώρα μας (μόλις 15%), αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν ήδη προχωρήσει σε μελέτες που προβλέπουν διείσδυση του κλάδου στην αγορά με 20%, με 30%, με 40% και με 50%. Στην περίπτωση που οι ασφαλιστικές εταιρίες καταφέρουν με τη νέα επιβάρυνση προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ασφαλιστούν υποχρεωτικά τα μισά ακίνητα της χώρας (50%), η εν δυνάμει ασφαλιστέα ύλη υπολογίζεται στο ποσό των 12 δισ. ευρώ και τα ασφάλιστρα στα 200.000.000 ευρώ. Σήμερα Ελλάδα είναι καταγεγραμμένα 7.500.000 κτίρια, συνολικής αξίας περί τα 23 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το «σεισμόσημο» απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση να αποζημιώσει τους παθόντες στην περίπτωση ενός απρόσμενου γεγονότος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού του 1999, οι ζημιές υπολογίστηκαν στα 3 δισ. ευρώ, από τα οποία η κρατική συμμετοχή ήταν περίπου στα 800.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα