Πρόστιμο έως 10.549€ για κάθε ανασφάλιστο!

Αυστηρά πρόστιμα για περιπτώσεις «μαύρης» εργασίας, που φτάνουν έως τα 10.549 ευρώ και τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας, που σε πολλούς κλάδους εκτοξεύτηκε στο 38,4%. Ποσοστό που δείχνει ότι τέσσερις στους δέκα εργαζομένους δεν έχει ασφάλιση. Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, η «μαύρη» εργασία έφτασε από 25% το 2010 και 30% το 2011, στο 38,2% το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013. Στην αγορά υποστηρίζουν ότι δεν αρκεί μια υπουργική απόφαση, αλλά απαιτείται και αύξηση των ελέγχων.

Σύμφωνα με την απόφαση, για τη μη αναγραφή εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού επιβάλλεται πρόστιμο 10.550 ευρώ, ήτοι ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί 18 μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.

Αναλυτικά τα επιβαλλόμενα πρόστιμα έχουν ως εξής:

– Ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός επί 18 μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο υπάλληλο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε ανασφάλιστο υπάλληλο κάτω των 25 ετών το πρόστιμα είναι 9.197,10 ευρώ για την επιχείρηση (ο κατώτερος μισθός είναι 510.95 ευρώ) και για όσους είναι άνω των 25 ετών φτάνει τα 10.549,44 ευρώ (ο κατώτερος μισθός είναι 586,08 ευρώ).

– Το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο επί 403 ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργατοτεχνίτη. Δηλαδή πρόστιμα 9.200,49 ευρώ για όσους απασχολούν ανασφάλιστους νέους έως 25 ετών και 10.550,54 για εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών.

Να σημειωθεί ότι το πρόστιμο καταβάλλεται στην αρμοδία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο μέσα σε προθεσμία 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία επίδοσης του προστίμου.

Στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής του βεβαιωμένου προστίμου από την παραβάτρια επιχείρηση παρέχεται έκπτωση ποσοστού 30% επί του επιβληθέντος προστίμου. Σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης για την παραπάνω παράβαση επιβάλλεται, πέραν των χρηματικών προστίμων, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης όπου έχει διαπραχθεί η παράβαση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα