Εκδίκηση από Πούτιν!

Την εκδίκησή του προσπαθεί να πάρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, βάζοντας «πάγο» στις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η χώρα μας προσδοκούσε ότι τα ρωσικά κεφάλαια θα συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις, με κορυφαία παραδείγματα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα λιμάνια και τα ακίνητα που παραχωρεί προς εκμετάλλευση το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Ο Ρώσος πρόεδρος στην ουσία «ανακάλεσε» στη Ρωσία τον γνωστό επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ενώ την ίδια στιγμή δήλωνε ότι η Ελλάδα είναι «προβληματική» για επενδύσεις. Οι αιχμές Πούτιν έρχονται ως αντίδραση της ρωσικής πλευράς στη στήριξη που παρείχε η χώρα μας στον αγωγό ΤΑΡ, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη, αλλά και στην ατυχή κατάληξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, για την οποία ενδιαφερόταν η ρωσική Gazprom. Ερχονται, επίσης, λίγες ημέρες μετά την επιστολή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά προς τον Ρώσο πρόεδρο, με την οποία ζητούσε χαμηλότερες τιμές για το ρωσικό αέριο που προμηθεύεται η Ελλάδα.

Αντίδραση

Οι δηλώσεις του Βλ. Πούτιν προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται ενοχλημένη. «Αυτό έλειπε, να θεωρούμε μειονέκτημα ότι η Ελλάδα, έπειτα από τόσες θυσίες του λαού της, έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις» υποστήριζαν κυβερνητικοί κύκλοι. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είχε υποστηρίξει σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για επενδύσεις».

Η εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom θεωρούνταν σίγουρη μέχρι την τελευταία ημέρα, οπότε και οι Ρώσοι δεν εμφανίστηκαν για να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά. Τότε είχε κυκλοφορήσει ότι υπήρξε τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη ρωσική πλευρά, ώστε να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ. Λίγες ημέρες μετά, όμως, υπήρξαν θετικές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες θα διεκδικούσαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (οι προσφορές υποβάλλονται στις 16 Σεπτεμβρίου) και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Οι δηλώσεις Πούτιν συνδέονται, κατά πολλούς, με τη στήριξη που παρείχε η Αθήνα στο σχέδιο για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού ΤΑΡ, αλλά και τη συμφωνία για πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar από το Αζερμπαϊτζάν. Οι Ρώσοι δέχονται πιέσεις από την Ευρώπη ώστε να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprom. Αντίστοιχο αίτημα είχε καταθέσει προ ημερών και η Ελλάδα μέσω επιστολής του ίδιου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στο Ροστόφ, περιοχή που αποτελεί την έδρα του επιχειρηματία και φίλου του Ιβάν Σαββίδη, είχε αφήσει αιχμές για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μια χώρα που, όπως είπε, αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ο ίδιος δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν ανακάλυψε ότι μια σημαντική ρωσική επένδυση υλοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα (πιθανότατα αναφερόταν στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, το πλειοψηφικό ποσοστό της οποίας απέκτησε ο Σαββίδης). «Κάποιοι από τους παρόντες επιχειρηματίες επενδύουν τοπικά, δεν ξέρω όμως αν είναι κανείς εδώ που επενδύει μεγάλα κεφάλαια στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, εξεπλάγην όταν ανακάλυψα ότι μια σημαντική επένδυση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα» ανέφερε. Ο Βλ. Πούτιν ζήτησε από τους συμπατριώτες του να επενδύσουν στη Ρωσία και όχι στο εξωτερικό.

«Η Ελλάδα είναι ένα καλό έθνος, με το οποίο μοιραζόμαστε πνευματική συγγένεια, γνωρίζουμε όμως όλοι τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά προβλήματα εκεί. Παρά ταύτα, αν ένας επενδυτής επιλέξει έναν τέτοιο προορισμό από το να επενδύσει ας πούμε εδώ, στην περιοχή του Ροστόφ, εγείρεται το ερώτημα: τι πλεονεκτήματα βλέπει εκεί σε σχέση με τις τοπικές επενδυτικές ευκαιρίες;» κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα