Διπλάσια (!) η τιμή των φαρμάκων

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάζουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα, καθώς η απόφαση-βόμβα του υπουργείου Υγείας για αυξήσεις-φωτιά σε εκατοντάδες μη γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες ασθενείς -κυρίως όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν πιο «τσουχτερή» θεραπευτική αγωγή- και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον συρρικνωμένο οικογενειακό προϋπολογισμό τους.

Με υπουργική απόφαση, που πιθανότατα θα υπογραφεί εντός της εβδομάδας, η συμμετοχή κατά 50% του ΕΟΠΥΥ στην κάλυψη της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή του φαρμάκου καταργείται και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρο το ποσό.

Η μοναδική εναλλακτική διέξοδός τους θα είναι να στρέφονται στα φθηνότερα γενόσημα.

Την εξαγγελία έκανε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια «αιφνιδιαστικής» -παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας του Mega- επίσκεψής του στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», που αλλάζει χρήση.

Ο υπουργός «βάφτισε» μάλιστα την ανάγκη χιλιάδων ασθενών να προμηθεύονται συγκεκριμένα (κατάλληλα για την θεραπεία τους) φάρμακα «προσωπική επιλογή» που στο εξής θα πρέπει να πληρώνουν. «Εχουμε αποφασίσει να δίνουμε σε κάθε πολίτη καλό φάρμακο, δωρεάν. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει ένα ακριβότερο φάρμακο, αυτή είναι μια δική του προσωπική επιλογή. Δεν έχει να κάνει με την υγεία του, αλλά με την άποψή του για τα φάρμακα, την οποία θα πρέπει να πληρώνει μόνος του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αύξηση πωλήσεων

Στόχος του υπουργείου είναι να αυξηθούν οι πωλήσεις των γενόσημων φαρμάκων στο 60% από 19,8% σήμερα, ώστε να μειωθεί σημαντικά το συνολικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης. Προς αυτή την κατεύθυνση δίνονται επιπλέον κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση γενόσημων φαρμάκων (μη καταβολή rebate για κάθε γενόσημο που πωλούν και εξαίρεσή τους από το rebate αν ο τζίρος τους αγγίξει το 60% σε γενόσημα), ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα και για τους γιατρούς, ώστε να καλύπτουν το 60% της συνταγογράφησης με γενόσημα.

Κινητικότητα

Στο μέτωπο της κινητικότητας, η εκκένωση των οκτώ νοσοκομείων που αλλάζουν χαρακτήρα συνεχίζεται, ενώ σήμερα αναμένεται -εκτός απροόπτου- η έκδοση της τελικής λίστας διαθεσιμότητας. Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Υγείας είχε νέο έντονο διάλογο με εργαζομένους του ΕΣΥ, στοιχηματίζοντας, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.

Από 4 Ευρώ, θα πληρώνει τώρα 33!

Για ένα φάρμακο (εντός πατέντας) για το ουρικό οξύ, με λιανική τιμή 36,31 ευρώ και ασφαλιστική τιμή 4,42 ευρώ, ο ασθενής θα βάζει από την τσέπη του τα 33 ευρώ!

Ως τώρα για το ίδιο σκεύασμα ο ασθενής έδινε 15,94 ευρώ, επειδή μοιραζόταν με τον ΕΟΠΥΥ τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής (36,31 ευρώ-4,42 ευρώ=31,89 ευρώ). Στο ποσό αυτό, δηλαδή στα 31,89 ευρώ που θα πληρώνει πια μόνο ο ασθενής, πρέπει να προστεθεί και η συμμετοχή του (με ποσοστό 25%), που αντιστοιχεί σε 1,11 ευρώ για το συγκεκριμένο σκεύασμα. Αρα η τελική τιμή θα είναι τα 33 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα