Πολεμικός πυρετός για τη Συρία!

Στη Συρία δεν μοιάζει να μαίνεται απλώς ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ καθεστωτικών και ανταρτών αλλά ένα πινγκ – πονγκ καταγγελιών που «πατά επί πτωμάτων», για την ακρίβεια πάνω σε χημικές επιθέσεις με θύματα χιλιάδες αμάχους, και φιλοδοξεί να εμπλέξει τόσο τη Δύση όσο και τον αραβικό κόσμο σε ένα παιχνίδι που θα ανατρέψει τις παρούσες γεωπολιτικές ισορροπίες.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δείχνουν να έχουν τον δικό τους ρόλο στο συριακό παιχνίδι με τους -όχι εξακριβωμένους ακόμα- ενορχηστρωτές. Οι εμπειρογνώμονες για τα χημικά δέχτηκαν πυρά ελεύθερων σκοπευτών καθώς μετέβαιναν στο σημείο της επίθεσης για να πραγματοποιήσουν αυτοψία συνοδευόμενοι από συριακές δυνάμεις ασφαλείας και ασθενοφόρα, αφού προηγουμένως το συριακό καθεστώς είχε δώσει την άδεια έρευνας. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε πως δύο βλήματα όλμου εκτοξεύτηκαν κατά του ξενοδοχείου όπου διαμένει η ομάδα των επιθεωρητών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις τουλάχιστον άνθρωποι.

Η επίθεση στους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών υπήρξε αφορμή για νέα παρτίδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης «καταγγελιών». Η κυβέρνηση Ασαντ από τη μεριά της κατηγόρησε τους «τρομοκράτες» ότι άνοιξαν πυρ εναντίον της ομάδας των ειδικών του ΟΗΕ, ενώ οι αντικαθεστωτικοί κατηγόρησαν τη συριακή κυβέρνηση.

Παράλληλα, το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι ισλαμιστές αντάρτες αναζητούσαν χημικά όπλα για να στήσουν προβοκάτσια έκανε τον γύρο του διαδικτύου, όπως τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών για τυχόν στρατιωτική επέμβαση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίντερ Μάιερ, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για τον Αραβικό Κόσμο, «τυχόν στρατιωτική επέμβαση θα άφηνε πίσω της καμένη γη και θα μετέτρεπε τη Συρία σε χαλιφάτο με πυρήνα του την Αλ Κάιντα».

Σύννεφα σύρραξης

Κι ενώ οι αναλύσεις εναλλάσσονται ατέρμονα με τις θεωρίες συνωμοσίας, το ενδεχόμενο νέας πολεμικής σύρραξης στη Συρία μπορεί να λάβει «σάρκα και οστά» μετά το γερμανικό «ναι». Σύμφωνα με το Associated Press, ο Στέφαν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, δήλωσε ότι «εάν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων από τον Ασαντ θα πρέπει να υπάρξει τιμωρία».

Οσο για τη θέση των ΗΠΑ; «Θα αναλάμβαναν δράση στη Συρία μόνο σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα κι εντός του υφιστάμενου διεθνούς νομικού πλαισίου, σε αντίδραση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού», όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Ο Ασαντ από τη μεριά του έσπευσε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» να προειδοποιήσει την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. «Αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν στρατιωτικό χτύπημα, τους περιμένει αποτυχία, όπως σε όλους τους προηγούμενους πολέμους που εξαπέλυσαν, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ και ως σήμερα» επεσήμανε. Τελικά, μήπως επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο, με παρόμοια σκηνοθεσία με απλά νέα χώρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο; Καλημέρα, Συρία!

Ρωσία, Κίνα, Ιράν κατά της επέμβασης

Ενώ η Δύση συσκέπτεται για το ενδεχόμενο της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, η Μόσχα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον για τις «σοβαρότατες επιπτώσεις» στην περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, επιμένοντας ότι οι Δυτικοί δεν είναι σε θέση να παράσχουν αποδείξεις που θα αποδεικνύουν τις κατηγορίες περί επίθεσης με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση. Ανάλογη στάση διατηρεί και η Κίνα, η οποία υποστηρίζει ότι «μόνο μέσω πολιτικής λύσης θα γίνει η επίλυση της συριακής κρίσης». Το Ιράν διατηρεί υψηλούς τόνους και προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι αν επέμβουν στη Συρία θα το βρουν απέναντί τους.

Παράλληλα, η Αγκυρα εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε συνασπισμό κατά της Συρίας, ενώ η Σαουδική Αραβία προσκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει δράση απέναντι στις φρικτές σφαγές, μεταξύ των οποίων και «η επίθεση με χημικά όπλα, που διαπράττει το συριακό καθεστώς».

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα