Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στη Συρία

Η πολεμική μηχανή της Δύσης πλησιάζει κάθε λεπτό που περνά όλο και πιο κοντά στη Συρία, ενώ οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί φαίνεται ότι είναι ήδη έτοιμοι – εάν δεν ήταν έτοιμοι εδώ και καιρό. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά» διεμήνυσε χθες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, σε συνέντευξή του στο BBC. «Εχουμε μεταφέρει πόρους σε επίκαιρες θέσεις για να μπορούν να εκπληρώσουν και να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε επιλογή θελήσει ο πρόεδρος Ομπάμα» κατέληξε ο Χέιγκελ. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι ειδικοί του ΟΗΕ δεν έχουν καν ολοκληρώσει τις έρευνες τους για τα χημικά όπλα που… θεωρητικά χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της Συρίας. Οι εμπειρογνώμονες πρόκειται να αρχίσουν σήμερα ξανά το έργο τους, λόγω την «ανησυχιών» για την ασφάλειά τους, μετά την επίθεση με σφαίρες και όλμους που δέχτηκαν την περασμένη Δευτέρα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θεωρούν «αδιαμφισβήτητο» το γεγονός της χρήσης χημικών από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ το πρακτορείο Reuters ανέφερε με σαφήνεια ότι οι δυτικές δυνάμεις ειδοποίησαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει ότι θα σημειωθεί ένα πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας «εντός ημερών». Την ίδια στιγμή το γαλλικό και το γερμανικό πρακτορείο μετέδιδαν ότι, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας ήδη από την Πέμπτη σε μια επιχείρηση που δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες.

Οι προσπάθειες των χωρών της Δύσης επικεντρώνονται πλέον στην προπαγάνδα των πολιτών τους. Γι’ αυτό προφανώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι «βλέπει και ξαναβλέπει τα βίντεο από την Γκούτα» όπου έγινε η χρήση χημικών όπλων και δεν μπορεί να τα βγάλει από το μυαλό του. Γιατί πρέπει να νομιμοποιήσει ηθικά την επέμβαση. Γι’ αυτό και αναλυτής που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Ομπάμα δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» ότι, «αν θέλουμε να κάνουμε κάτι, καλό είναι να αρχίσουμε εξηγώντας στους Αμερικανούς ότι είναι σημαντικό». Και μπορεί ο Λευκός Οίκος να διέψευδε τις πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ετοιμάζονται να αναλάβουν κοινή στρατιωτική δράση «μέσα στις προσεχείς ημέρες», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε όμως χθες μέσω του λογαριασμού του στο twitter ότι θα συγκαλέσει την Πέμπτη το Κοινοβούλιο για να υπάρξει μια ψηφοφορία «για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα». Την ίδια στιγμή και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε ανακοίνωνε ότι η κυβέρνησή του έχει αποφασίσει ότι θα λάμβανε μέρος σε μια επιχείρηση, εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων.

Φυσικά, η κυβέρνηση της Συρίας δεν πρόκειται σίγουρα να μείνει απαθής απέναντι στην επίθεση. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ καταφέρθηκε χθες εναντίον αυτών που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα του χωρίς να παρουσιάσουν την παραμικρή απόδειξη για τη χρήση χημικών όπλων και προκάλεσε τις δυτικές χώρες να παρουσιάσουν «αποδείξεις». «Ακούμε τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν γύρω μας. Αν θέλουν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση κατά της Συρίας πιστεύω ότι το να χρησιμοποιούν ως άλλοθι τα χημικά όπλα δεν είναι καθόλου σωστό. Τους προκαλώ να δείξουν τι έχουν ως απόδειξη» σημείωσε. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε εξάλλου ότι η χώρα του διαθέτει αμυντικά μέσα που θα κάνουν τον κόσμο να σαστίσει. «Το να τα βάζει κανείς με τη Συρία δεν είναι μικρή υπόθεση. Διαθέτουμε αμυντικά μέσα που θα κάνουν τους άλλους να σαστίσουν» διαβεβαίωσε, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πιθανότερο είναι οι δυτικές χώρες να πραγματοποιήσουν χειρουργικά πλήγματα εναντίον στρατηγικής σημασίας συμφερόντων, χωρίς ωστόσο να εμπλακούν σε μια επέμβαση μακράς διαρκείας. Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ανέφερε μάλιστα τις 8 βάσεις από τις οποίες θα ξεκινήσει η στρατιωτική επέμβαση, στις οποίες περιλαμβάνεται και το Ακρωτήρι στην Κύπρο.

Καμπανάκι από Κίνα και Ιραν

Τόσο η Κίνα όσο και το Ιράν συνεχίζουν να προειδοποιούν τις ΗΠΑ για τις συνέπειες που θα είχε μία επέμβαση στη Συρία. Το Πεκίνο έχει καλέσει όλες τις πλευρές να μην προκαταλάβουν τα συμπεράσματα της έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων και να επιδείξουν ηρεμία ως προς την εκτόξευση κατηγοριών. Εξάλλου, η Κίνα και η Ρωσία έχουν προβάλει το βέτο τους σε κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης κατά του καθεστώτος Ασαντ. Στην Τεχεράνη, έτερο σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, που βρίσκεται στην ιρανική πρωτεύουσα, ότι «η χρήση στρατιωτικών μέσων θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».

Αναβλήθηκε η διπλωματική συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων

Η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζει να έχει πάρει τις αποφάσεις της και αποφεύγει να κάτσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση στη Χάγη ανάμεσα σε ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Κατά τη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν σχέδια για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε με δήλωσή του ότι η συνάντηση αναβλήθηκε «δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας για την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που έγινε στις 21 Αυγούστου στη Συρία».

«Θα εργαστούμε μαζί με τους Ρώσους ομολόγους μας για να αναπρογραμματίσουμε τη συνάντηση» δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η επίθεση με χημικά όπλα κατέδειξε την ανάγκη για μια «συνολική και βιώσιμη πολιτική λύση» για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Η Ρωσία εξέφρασε τη «λύπη» της για το γεγονός μέσω του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να ματαιώσουν τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ» έγραψε ο Γκατίλοφ στον λογαριασμό του στο twitter.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα