G20: «Ψυχρός πόλεμος»

«Ο Πούτιν είναι αλεπού και δεν θα συμβιβαστεί με τον Ομπάμα» σε ό,τι αφορά το θέμα της συριακής κρίσης, έγραφε σε άρθρο του ο βετεράνος ανταποκριτής του «Independent» στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Φισκ. Την ίδια στιγμή προέβλεπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «θα αφήσει μόνο του» τον Αμερικανό ομόλογό του στον πόλεμο που φαίνεται να σχεδιάζεται με στόχο την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Τι θα συμβεί τελικά κανείς δεν μπορεί να πει -τουλάχιστον προς το παρόν- όσο εκκρεμούν τα πορίσματα των ειδικών του ΟΗΕ αναφορικά με τη χρήση χημικών στη Συρία και, βέβαια, η κρίσιμη ψηφοφορία που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Παράγοντες που θα καθορίσουν πολλά για την «επόμενη ημέρα».

«Ενα στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας αυτήν τη στιγμή είναι λάθος» δήλωνε την Πέμπτη ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Δυτική Βιρτζίνια Τζόε Μαντσίν, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο σχέδιο ψηφίσματος που απευθύνει προς ψηφοφορία στο Κογκρέσο ο Λευκός Οίκος. Λίγες ώρες αργότερα και ο πρόεδρος του συριακού Κοινοβουλίου Τζιχάντ αλ Λάχαμ, με επιστολή του καλούσε τα μέλη του Κογκρέσου να μη λάβουν «μια απερίσκεπτη απόφαση» και να εμποδίσουν μια ενδεχόμενη επίθεση κατά της χώρας του.

Η Σύνοδος

Παρ’ όλα αυτά, κάθε λεπτό που περνά η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από το θέμα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, είναι ιδιαιτέρως έντονη. Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G20 στην Αγία Πετρούπολη, ο Μπαράκ Ομπάμα για ακόμη μία φορά συνέχισε να ασκεί πιέσεις τόσο προς τη διεθνή κοινότητα όσο και προς το Κογκρέσο -πίσω στις ΗΠΑ- προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τελικά στρατιωτικά μέσα για την επίλυση της συριακής κρίσης.

Από τη δική του πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε να μη… συμμορφώνεται στις υποδείξεις της Ουάσινγκτον, αρνούμενος τη συμμετοχή του στα σχέδια επίθεσης που επεξεργάζονται οι Αμερικανοί εναντίον της Συρίας. «Συναντηθήκαμε με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά ο καθένας μας επέμεινε στις θέσεις του» δήλωνε χθες ο Πούτιν, και ενώ ο Μπαν Κι Μουν επαναλάμβανε για λογαριασμό του ΟΗΕ ότι «μια πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της αιματοχυσίας».

Χρήση χημικών

Η θέση των Αμερικανών -σύμφωνα με αναλυτές- ενισχύεται διαρκώς από τις εκθέσεις που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας. Εκθέσεις που αφορούν μεν «τη χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό», αλλά τις οποίες έχουν συντάξει εμπειρογνώμονες «που όμως δεν έχουν την εγκυρότητα του ΟΗΕ». Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Αμυνας, ωστόσο, συμφώνησαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου συναντήθηκαν, ότι «υπάρχουν πολυάριθμες ενδείξεις» που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, αλλά μέσα σε όλα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος μιας στρατιωτικής επέμβασης. Κόστος που μάλλον δεν θα είναι τόσο χαμηλό, όσο τουλάχιστον διαμήνυε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, και θα αποτελέσει σοβαρό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία το φάντασμα της οικονομικής ύφεσης συνεχίζει να πλανάται, κυρίως, πάνω από τη Δύση.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα