Καφεΐνη: Παν μέτρον άριστον

Οι περισσότεροι δεν μπορούν ούτε μέρα χωρίς αυτήν, ενώ οι έρευνες που γίνονται για τις ιδιότητές της είναι αμέτρητες. Ο λόγος για την καφεΐνη, η οποία βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους στο καθημερινό τους ξύπνημα, λίγοι όμως γνωρίζουν πολλά στοιχεία για τις επιδράσεις της.

Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ, όταν καταναλώνεται σε μέτριες δόσεις, ενισχύει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την πνευματική υγεία. Αντίθετα, όταν η ποσότητα που καταναλώνεται καθημερινά είναι μεγάλη, μπορεί να προκληθούν άγχος, ταχυκαρδία, ταραχή, αϋπνία και άλλες παρενέργειες.

Παρενέργειες υπάρχουν και όταν η κατανάλωση καφεΐνης διακόπτεται απότομα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πονοκέφαλοι, υπερευαισθησία, ακόμη και συμπτώματα απόσυρσης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν και διαταραχή πανικού.

Η δράση της καφεΐνης ξεκινά λίγα λεπτά μετά την κατανάλωσή της, ενώ, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Υπνου, χρειάζεται τριάντα έως εξήντα λεπτά για να φτάσει στο ανώτερο όριό της στο αίμα. Ωστόσο, δεν επιδρά σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, οι γυναίκες μεταβολίζουν τον καφέ πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι άνδρες, ενώ ο οργανισμός των καπνιστών τη διασπά σε διπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι εκείνος των ατόμων που δεν καπνίζουν. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «New York», ο καφές μεταβολίζεται πολύ πιο αργά από τον οργανισμό των γυναικών που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Τέλος, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Mayo Clinic για τα ενεργειακά ποτά και την καφεΐνη έδειξε ότι η περιεκτικότητά τους δεν είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την ποσότητα που υπάρχει στον καφέ. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα περιέχουν 76-80 mg καφεΐνης, ενώ ένα σύνηθες φλιτζάνι καφέ περιέχει 95-200 mg καφεΐνης. Αντίθετα, αυτό που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά σε μεγάλη ποσότητα είναι η ζάχαρη, γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να αποφεύγονται. Πολύ περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με τα ενεργειακά ποτά περιέχει το τσάι, καθώς και τα αναψυκτικά.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα