Χάνουν προνόμια και δόσεις 330.000 φορολογούμενοι!

Υπομονή… έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να κάνουν 330.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι ελέγχθηκαν από την Εφορία μέσα στο καλοκαίρι αλλά τα εκκαθαριστικά τους μπλέχτηκαν στη γραφειοκρατία των εφοριών και του TAXISnet!

O απίθανος γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έστειλε στο «απόσπασμα» της Eφορίας 330.000 φορολογουμένους, καθώς το σύστημα του TAXISnet μπλοκάρει τις εκκαθαρίσεις στις φορολογικές δηλώσεις τους. Ο κ. Θεοχάρης δηλώνει ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν ελεγχθεί, αλλά έως σήμερα έχουν εκκαθαριστεί μόνο 60.000 δηλώσεις από τις 330.000 που παραμένουν στοιβαγμένες στα ράφια των εφοριών! Οι εκκαθαρίσεις γίνονται με «ρυθμό χελώνας» και χιλιάδες φορολογούμενοι είναι πιθανό να πάρουν το εκκαθαριστικό τους στα τέλη του χρόνου. Οι καθυστερήσεις αυτές, οι οποίες οφείλονται αποκλειστικά στην κωλυσιεργία του Δημοσίου, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους φορολογουμένους.

Συγκεκριμένα:

-Ο φόρος εισοδήματος, όταν κάποια στιγμή βεβαιωθεί οριστικά, θα πρέπει να καταβληθεί από τους υπόχρεους είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ, καθώς έχει παρέλθει πλέον το χρονικό όριο, μέχρι το οποίο υπήρχε η δυνατότητα βεβαίωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για εξόφληση σε τρεις δόσεις!

-Θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των νέων επιδομάτων τέκνων σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς με την υποχρέωση έγκαιρης υποβολής των δηλώσεών τους και ειλικρινείς, οπότε δεν έχουν καμία ευθύνη.

-Οσοι δικαιούνται μείωση ή απαλλαγή από το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων του 2013 (που εισπράττει η ΔΕΗ) δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις ελαφρύνσεις. Βάσει νόμου υποχρεούνται να υποβάλουν το εκκαθαριστικό σημείωμα, ώστε να αποδείξουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους το 2012 δεν ξεπέρασε τα 6.000 ευρώ (άγαμος) ή τα 8.000 (έγγαμος) ή και παραπάνω εάν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.

Οι εφοριακοί λένε ότι οι εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων -κανονικά- είναι δουλειά των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ετσι, δίνουν προτεραιότητα στους ελέγχους (που θα συνεχιστούν έως και τις 16 Σεπτεμβρίου) και απαντούν στον κόσμο ότι είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να κάνουν τις εκκαθαρίσεις στο TAXISnet, το οποίο -σημειωτέoν- άνοιξε και για τους εφοριακούς με σημαντική καθυστέρηση.

Οι υπάλληλοι των εφοριών καθημερινά ελέγχουν χιλιάδες περιπτώσεις φορολογουμένων, αλλά το προσωπικό δεν επαρκεί για να ελέγχει τις δηλώσεις και παράλληλα να ενημερώνει το TAXISnet σχετικά με το ποιες δηλώσεις εγκρίθηκαν, ώστε να εκδοθεί το εκκαθαριστικό.

Υστερα από τις καταγγελίες των εφοριακών για παράνομες απολύσεις στις ΔΟΥ, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε χθες να ανακοινώσεις ότι:

– Τον τελευταίο μήνα έγινε πρόσληψη 200 εφοριακών μέσω ΑΣΕΠ.

– Ετοιμάζεται νέα πρόσληψη 300 εφοριακών μέσω ΑΣΕΠ, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2013, καθώς και η πρόσληψη επιπλέον 1.000 εφοριακών εντός του 2014.

– 2.500 εφοριακοί ήδη πιστοποιήθηκαν ως ελεγκτές βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα