Ληξιπρόθεσμα: Αλλάζουν πάλι τις ρυθμίσεις

Αλλαγές στις ισχύουσες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία θα εξετάσει η κυβέρνηση με την τρόικα κατά τον επικείμενο έλεγχο, με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στους όρους ένταξης και στη διαδικασία αποπληρωμής των χρεών.

H πρόοδος με την οποία φουσκώνουν σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την Εφορία (που έχουν φτάσει ήδη τα 60 δισ. ευρώ) αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές των όρων των υφιστάμενων ρυθμίσεων που οδηγούνται σε «ναυάγιο»… Οι όροι αυτοί κρίνονται σήμερα αποτρεπτικοί για τους περισσότερους φορολογουμένους, με αποτέλεσμα από τις ρυθμίσεις να μην μπαίνουν λεφτά στα κρατικά ταμεία. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να δοθούν περισσότερα κίνητρα στις διαδικασίες αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους τροϊκανούς θα βρεθούν προτάσεις, όπως:

– Η δυνατότητα ένταξης και των νέων οφειλών (του 2013) στην ύστατη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με 48 δόσεις. Σήμερα, με την ύστατη ρύθμιση μπορούν να διευθετηθούν μόνο οι παλιές οφειλές έως 31/12/2012. Ομως, οι δόσεις μειώνονται ανάλογα με τον μήνα ένταξης (48 δόσεις για όσους εντάχθηκαν τον Ιούλιο, 47 για όσους εντάχθηκαν τον Αύγουστο κ.ο.κ.).

– Το ενδεχόμενο να μειωθεί το επιτόκιο 8,75% που πληρώνουν κάθε μήνα όσοι εντάσσονται σε κάθε ρύθμιση.

– Η χαλάρωση των απαιτήσεων καταγραφής και δέσμευσης της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (π.χ. η ρήτρα για εμπράγματες εγγυήσεις από ένα ύψος οφειλής και πάνω).

– Η παροχή μπόνους σε όσους επιλέγουν να εξοφλούν εφάπαξ τη βασική οφειλή τους.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας στο ενδεχόμενο αλλαγών, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Παρά τις ρυθμίσεις των χρεών που τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Ιούλιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο «εκτοξεύτηκαν» στο τέλος Ιουλίου στο ύψος-ρεκόρ των 60,18 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4 δισ. ευρώ εντός των πρώτων επτά μηνών του τρέχοντος έτους. Οφειλές 407.000.000 ευρώ προστέθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Από το χρέος αυτό το Δημόσιο έχει εισπράξει μόνο τα 4 δισ. ευρώ!

Στο στόχαστρο της Εφορίας βρίσκονται 2.006.320 φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες) με ληξιπρόθεσμες οφειλές 21,6 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο κάθε οφειλέτης χρωστά στην Εφορία κατά μέσο όρο 10.789 ευρώ!

Από τα χρέη των 60,1 δισ. ευρώ, τα 22 δισ. ευρώ είναι οφειλές από πρόστιμα, τα οποία έχουν καταλογιστεί για φορολογικές παραβάσεις, για αποφυγή καταβολής φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα