Δεκαπενθήμερο αγωνίας με φόβους για «χτύπημα»

Οι δύο… διαβολοβδομάδες για την κυβέρνηση ξεκινούν από αύριο. Το τσουνάμι των κινητοποιήσεων και η μαύρη τρύπα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας που ακόμη δεν έχει κλείσει σε συνδυασμό με την επιστροφή της τρόικας και με φόντο τις νέες δημοσκοπήσεις ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

Ηδη η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει προεκλογική περίοδο και η κλιμάκωση αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, σε μια εποχή που η σταθερότητα είναι το ζητούμενο για το Μαξίμου.

Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης είναι να ξεφύγει η κατάσταση και να υπάρξει «νεκρός» εξαιτίας του άγριου σκηνικού που δημιουργείται κυρίως στον χώρο της Παιδείας, καθώς, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν καταλήψεις στα σχολεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, επιχείρησε να απευθυνθεί στους νέους ζητώντας τους να μην πιστεύουν τους κήρυκες της καταστροφής.

«Εάν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση και ξεφύγουν τα πράγματα, τότε η κατάσταση θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα και θα ανατρέψει τους όποιους σχεδιασμούς μας» έλεγε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά στον «πρωινό καφέ».

Η εβδομάδα-φωτιά ξεκινά βρίσκοντας στους δρόμους εκπαιδευτικούς, δημόσιους υπάλληλους, ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, οι πρυτάνεις επιμένουν στο «αντάρτικο», λέγοντας ότι δεν πρόκειται να δώσουν ονόματα και διευθύνσεις για τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους που πρέπει να μπουν σε κινητικότητα, ενώ αύριο Δευτέρα πρέπει να «κλειδώσουν» οι 12.500 που απαιτεί η τρόικα να της δοθούν έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες, ώστε η τρόικα να μη βρει ούτε ένα σημείο ώστε να αρχίσει τον νέο κύκλο των πιέσεων.

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζει «βαλίτσες» για ταξίδι-αστραπή στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται εκεί στις 17 Σεπτεμβρίου με επίσημο θέμα την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., αλλά θα έχει την ευκαιρία να πει τα «καλά νέα» της ελληνικής οικονομίας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, αλλά και να ανιχνεύσει τις προθέσεις της τρόικας.

Παράλληλα, θα ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί όποια βοήθεια χρειαστεί σε περίπτωση χρηματοδοτικού κενού, εάν αυτή συνδυαστεί με νέα μέτρα και νέο Μνημόνιο, ενώ θα συνεχίσει την προσπάθεια να πείσει τους εταίρους για την ανάγκη να χαλαρώσει η θηλιά των δανειστών, από τη στιγμή που η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, έχοντας ως αποτέλεσμα -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που θα σημάνει την ενεργοποίηση της ρήτρας ανάπτυξης που είχε αποφασιστεί στο Eurogroup.

Την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς θα έχει άλλη μία συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (ο οποίος Δευτέρα και Τρίτη θα είναι στην Ιταλία), ώστε να εξεταστεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον έλεγχο από την τρόικα, να κάνουν και μια εκτίμηση του κλίματος, ιδίως εν όψει των γερμανικών εκλογών, αλλά και μία ανάλυση για το εσωτερικό κοινωνικό και πολιτικό κλίμα.

Συνάντηση με τον Βενιζέλο

Στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου εκτιμάται ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα επαναλάβουν τη θέση τους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα και ότι ουδείς είναι πρόθυμος να δεχθεί οποιαδήποτε τέτοια απαίτηση.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό να διαμορφωθεί και μια γενικότερη στρατηγική απέναντι στους δανειστές και τους Ευρωπαίους ηγέτες, αφού το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση είναι ότι περαιτέρω πίεση στην ελληνική κοινωνία θα έχει αρνητικές συνέπειες σε όλα τα μέτωπα -και στο πολιτικό και στο οικονομικό.

Μεταξύ των άλλων, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του εκλογικού νόμου που προκαλεί τριβές ανάμεσα στα δύο κόμματα της κυβέρνησης. Οσο για την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει με τα «πρωτοπαλίκαρα» της τρόικας που επιστρέφουν τη Δευτέρα έτοιμα για όλα, μια και θα έχει μιλήσει και η κάλπη της Γερμανίας για την επόμενη μέρα της Ανγκελα Μέρκελ.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα