Η κατάργηση των (150) κοινωνικών πόρων, ταφόπλακα στα Ταμεία

Απώλειες έως 2 δισ. ευρώ αναμένεται να έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία από την κατάργηση περίπου 150 κοινωνικών πόρων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, κατ΄ απαίτηση της τρόικας. Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που αναμένεται να προκύψει και πώς θα διαμορφωθεί η «επόμενη μέρα» για τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς το συγκεκριμένο έσοδο, προωθείται η κατάργηση κατ΄ εντολή των δανειστών της χώρας. Ηδη έχει ζητηθεί από όλα τα Ταμεία να υπάρξει αναλυτική καταγραφή των συγκεκριμένων έμμεσων φόρων, με βάση την οποία το υπουργείο Οικονομικών θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του και θα επιλέξει ποιοι πόροι καταργούνται και ποιοι διατηρούνται. Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των Ταμείων έχουν επιδοθεί σε έναν πραγματικό «αγώνα δρόμου», για να πείσουν τους πολιτικούς προϊστάμενους ότι αυτοί οι πόροι είναι απαραίτητοι για τη βιωσιμότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχουν κοινωνικοί πόροι που πληρώνουν όλοι οι πολίτες με τη μορφή της έμμεσης φορολόγησης, οι οποίοι βρίσκονται σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και δεν γίνονται αντιληπτοί. Ειδικότερα, η καταγραφή που γίνεται έχει εντοπίσει κοινωνικούς πόρους στα τσιγάρα, στα ποτά, στο αλάτι, στις χρηματικές ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια, στα πρόστιμα, στα εισιτήρια του ΗΣΑΠ, των ποδοσφαιρικών και άλλων αγώνων, στη ζύμη, στο οινόπνευμα, αλλά και στους γάμους, στις βαπτίσεις, έως και στα διαζύγια.

Η μνημονιακή υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι έως το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί όχι μόνο η καταγραφή των συγκεκριμένων φόρων, αλλά και να έχει προχωρήσει η κατάργησή τους.

Η τρόικα έχει χαρακτηρίσει τους φόρους αυτούς «ενοχλητικούς» και θέλει από την κυβέρνηση να νομοθετήσει την κατάργησή τους μέσα στο τρέχον έτος. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει την υποχρέωση μετά την καταγραφή τους, να κοστολογήσει τους εν λόγω φόρους. Ακολουθεί ο διαχωρισμός τους σε «φόρους», σε πόρους δηλαδή που θα χρηματοδοτούν τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αυτός με τη σειρά του κάποια από τα ελλείμματα του συστήματος και σε αντικατάσταση «εργοδοτικής εισφοράς». Στη δεύτερη περίπτωση, οι φόροι αυτοί θα πρέπει να διατηρηθούν ως έσοδα συγκεκριμένων Ταμείων, διαφορετικά τα Ταμεία αυτά θα καταρρεύσουν. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι η πλέον δύσκολη, αφού η τρόικα επιμένει ότι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών, οι περισσότεροι κοινωνικοί πόροι πρέπει να καταργηθούν, βάσει και των διατάξεων του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου περί έμμεσων φόρων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το μέρος του τιμήματος που καταβάλλουν όλοι οι Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, για προϊόντα και υπηρεσίες και «λοξοδρομεί» προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι τα εξής:

-Για το ΙΚΑ προβλέπονται έσοδα που προέρχονται από τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, τα εξαγόμενα καπνά και τον φόρο κατανάλωσης καπνού, καθώς και επί του «καταναλισκόμενου άλατος».

-Για το πρώην ταμείο αυτοκινητιστών καταβάλλεται εισφορά για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας κάθε αυτοκινήτου.

-Για το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ προβλέπεται εισφορά 2 ευρώ για κάθε 34.075 εισιτήρια της γραμμής Ομόνοια – Κηφισιά.

-Για τον ΟΓΑ έχει προβλεφθεί να εισπράττονται έσοδα επί του φόρου εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων, ποσοστό επί των τελών χαρτοσήμου καθώς και ειδική εισφορά «επί των σιγαρέττων, ζύθου και άλλων ειδών πολυτελείας».

-Για το Ταμείο Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδας προβλέπεται «κληρικόσημο» από 0,9 έως 3 ευρώ επί των γάμων,των βαπτίσεων και των διαζυγίων.

-Για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών 0,01 ευρώ για κάθε 11 παραγόμενους τόνους τσιμέντου, για κάθε 170 κιλά διατιθέμενου οινοπνεύματος, για κάθε 170 κιλά παραγόμενης ζύμης και για κάθε 8 τόνους παραγόμενων οξέων.

-Για το ΤΣΜΕΔΕ προβλέπεται έσοδο που αντιστοιχεί στο 0,01% από τον προϋπολογισμό πάσης φύσεως τεχνικών έργων και οικοδομικών, εξαιρουμένων των έργων που εκτελούνται από το Δημόσιο και τους δήμους και τις κοινότητες, αλλά και από την αξία των εισαγομένων μηχανημάτων από την αλλοδαπή για εκτέλεση έργων οδοποιίας, οικοδομικών, υδραυλικών και λιμενικών. Επίσης, προβλέπεται ποσοστό 1% επί των πιστοποιήσεων παντός δημόσιου έργου.

-Για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΥΔΑΠ προβλέπεται 1% για κάθε είδους προμήθεια της ΕΥΔΑΠ, εξαιρουμένων των βασικών έργων υδρεύσεως και για κάθε λογαριασμό υδροληψίας.

Τα εισιτήρια των αγώνων και οι χρηματικές ποινές

-Για το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων 5% από τα εισιτήρια αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο.

-Για το ΤΕΒΕ, το Ταμείο Εμπόρων και το Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών προβλέπεται δικαίωμα 1,25% στις χρηματικές ποινές.

-Για τον ΟΑΕΕ 9% επί των αμοιβών και 9% επί επάθλων και προπονήσεων των αναβατών του ιπποδρόμου.

Για τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών καταβάλλονται 0,40 λεπτά ανά 25 χιλιόγραμμα αλεύρων που κατεργάζεται ο αρτοποιός.

-Για το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) προβλέπεται 6,8% του ποσού από το 21,5% του αγγελιόσημου στις διαφημίσεις ή διαφημιστικές εκπομπές που γίνονταν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ Α.Ε. και από τους δημοτικούς και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επίσης, προβλέπεται 5% του ποσού από το 21,5% του αγγελιόσημου στις διαφημίσεις που γίνονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ Α.Ε. και από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ποσοστό ίσο με 7,5% του αγγελιόσημου στις διαφημίσεις που δημοσιεύονται στον μη ημερήσιο Τύπο και στα περιοδικά, των οποίων έστω και μία δραστηριότητα πραγματοποιείται στον νομό Αττικής ή Θεσσαλονίκης ή κυκλοφορούν μέσω πρακτορείων.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα