Εβδομάδα-κόλαση!

Απεργιακός «πυρετός» ανεβαίνει από σήμερα σε όλη τη χώρα, με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, απεργίες και στάσεις εργασίας από εργαζομένους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η αρχή στο απεργιακό τσουνάμι-διαμαρτυρία ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων γίνεται σήμερα στον χώρο της Παιδείας, με τους καθηγητές και τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να κλείνουν τα σχολεία και να προγραμματίζουν συλλαλητήριο (στις 12.00) στα Προπύλαια, ενώ σε κινητοποιήσεις προχωρούν επίσης οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Η σκυτάλη

Τη σκυτάλη στη θερμή εβδομάδα παίρνουν αύριο οι εργαζόμενοι στην Υγεία, κλείνοντας τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για τρία ολόκληρα 24ωρα. Στο μεταξύ η ΑΔΕΔΥ, εκτός από τη γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία που έχει προκηρύξει για την Τετάρτη και την Πέμπτη 18 και 19 Σεπτεμβρίου, κήρυξε παναττική στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων σήμερα, από τις 11.30 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ στάση εργασίας αναμένεται να γίνει και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπου προγραμματίζονται συλλαλητήρια. Η ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις μεθαύριο με 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Με «σφραγισμένες» τις πόρτες των γυμνασίων και των λυκείων, από σήμερα, οι καθηγητές προχωρούν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Στις κινητοποιήσεις τους οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα δώσουν το «παρών» με 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο και οι δάσκαλοι με 48ωρη απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει εξαγγείλει για σήμερα στις 12 το μεσημέρι συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής. Αύριο το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών διοργανώνει καταλήψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Την Τετάρτη οι καθηγητές θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στις τοπικές ενώσεις, προκειμένου να ψηφίσουν για την κλιμάκωση της απεργίας τους. Την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των Προέδρων, κατά την οποία θα ληφθεί οριστική απόφαση, βάσει πλειοψηφίας, σχετικά με τη συνέχιση και τη μορφή των κινητοποιήσεων των καθηγητών. Την περαιτέρω στάση τους αναμένεται να καθορίσουν εντός της εβδομάδας και οι δάσκαλοι. Η ΟΛΜΕ, πάντως, προγραμματίζει παράλληλες δράσεις, όπως η έκδοση απεργιακού φύλλου εφημερίδας και η λειτουργία απεργιακού ταμείου.

«Εβδομάδα Παθών» ξεκινάει από αύριο για τους ασθενείς, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν έως την Πέμπτη με προσωπικό ασφαλείας. Με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν στις 17 Σεπτεμβρίου 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ συμμετέχουν και στη 48ωρη της ΑΔΕΔΥ (Τετάρτη – Πέμπτη). Κόκκινη γραμμή για γιατρούς και εργαζομένους είναι οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων και οι διαθεσιμότητες του προσωπικού. Η ομοσπονδία καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να προχωρήσουν ακόμη και σε λειτουργικές καταλήψεις μαζί με τους άλλους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο των νοσοκομείων. Στη 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην Υγεία, στην Πρόνοια και στο ΕΚΑΒ. Τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι να μην υπάρξει καμία διαθεσιμότητα ή απόλυση και να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού. Για τις αιχμές που άφησε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης περί χαμηλής συμμετοχής στην απεργία, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός που εφημερεύει να απεργεί: «Μετά τρία χρόνια Μνημονίων, τα νοσοκομεία έχουν αποψιλωθεί από ιατρικό δυναμικό. Τα κενά σήμερα ξεπερνούν τα 6.500, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες τμήματα που έχουν μείνει πλέον με έναν ή δύο γιατρούς». Ο κ. Βαρνάβας ανέφερε ότι «αυτοί οι γιατροί, εκτός του καθημερινού έργου, πρέπει να εφημερεύουν μέχρι και 11 φορές τον μήνα, προκειμένου να καλύπτουν τα επείγοντα περιστατικά».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα