Η «αλήθεια» για τη φυγή της Βιοχάλκο

Σε μεταφορά της έδρας από την Αθήνα στο Βέλγιο προχωρά η Βιοχάλκο, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας, προκειμένου, όπως υποστηρίζει η διοίκηση, να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος του τραπεζικού δανεισμού. Τα συνολικά δάνεια του ομίλου προσέγγιζαν τα 1,4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου και η μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο εκτιμάται πως θα συμβάλει τόσο στην εξεύρεση νέων κεφαλαίων όσο και στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων.

Η κίνηση της διοίκησης της Βιοχάλκο δείχνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές χαλυβουργίες εξαιτίας της κατάρρευσης της οικοδομής και των δημοσίων έργων. Πάντως, παραμένει ερωτηματικό το αν η έξοδος από τη χώρα μπορεί να διασφαλίσει μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα της εταιρίας και των ομοειδών του κλάδου.

Σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν επίσης και οι άλλοι δύο όμιλοι του κλάδου, η Ελληνική Χαλυβουργία και η Χαλυβουργική, οι διοικήσεις των οποίων (όπως και της Βιοχάλκο) προσπαθούν εδώ και μήνες να πείσουν την κυβέρνηση ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί εμπόδιο στην ενίσχυση της εξαγωγικής παρουσίας τους. Κύκλοι του ομίλου υποστήριζαν πως «στον χάλυβα ο όμιλος διαθέτει πολύ μεγάλη αχρησιμοποίητη παραγωγική δυναμικότητα, που θα μπορούσε κάλλιστα να εξαχθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο οι εξαγωγές με τόσο υψηλό ενεργειακό κόστος είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Με τον τρόπο αυτό τζάμπα πάνε και οι θυσίες των εργαζομένων».

Γι’ αυτόν τον λόγο στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως, αν δεν υπάρξει αντιστροφή της σημερινής κατάστασης στην ελληνική οικονομία, η μεταφορά έδρας θα είναι μόνο μια πρόσκαιρη λύση για τους ισχυρούς βιομηχανικούς ομίλους της χώρας. Σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες μεταφοράς έδρας στο εξωτερικό έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες ισχυροί όμιλοι, όπως η Coca-Cola 3E (Ελβετία), η ΦΑΓΕ (Λουξεμβούργο) και η S&B. Η μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο προγραμματίζεται να γίνει (απαιτείται η έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων) μέσα από την απορρόφηση της εισηγμένης από θυγατρική, τη βελγική θυγατρική της εταιρίας Viochalco S.A., οι μετοχές της οποίας θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών.

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΕΒ καλεί την κυβέρνηση να δράσει, γιατί, όπως αναφέρει, «η ελληνική βιομηχανία, παρά τη μέχρι σήμερα θαυμαστή ανθεκτικότητά της, δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος».

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα